BOŽIDAR GORUP

MISTERIOZNI NESTANAK Ni nakon mjesec dana nema traga posrnulom tajkunu iz Zagorja

U policiji navode da za njim i dalje tragaju kao i za svakom drugom nestalom osobom...
 CROPIX/nestali.hr

Poznatom zagorskom poduzetniku Božidaru Gorupu (51), koji je nestao prije više od mjesec dana, i dalje nema ni traga.

Iz policije kažu kako nemaju novih saznanja te da za Gorupom i dalje tragaju kao za bilo kojom drugom nestalom osobom. Njegov nestanak supruga je prijavila početkom veljače navodeći da je Božidar Gorup 19. siječnja otišao u nepoznatom smjeru. U kući u Tomaševcu ostavio je navodno svoj mobilni uređaj, a nikome nije rekao kamo ide niti je ostavio bilo kakvu poruku. Policajci su u prvih nekoliko dana ustanovili da se Gorup odvezao u svom osobnom automobilu marke BMW.

U velikim problemima

Njegovo vozilo pronađeno je na beogradskom aerodromu. Od kolega iz Srbije naši su policijski službenici dobili informaciju da je Gorup na beogradskom aerodromu kupio zrakoplovnu kartu i ukrcao se na let. Kamo je otputovao, iz MUP-a RH nisu željeli službeno odgovoriti. Zoran Lončar iz zagorske policije rekao nam je samo da za sada još nisu locirali Gorupa te da za njim i dalje intenzivno tragaju.

Za to vrijeme sve se češće mogu čuti informacije o problemima u koje su zapale Gorupove tvrtke koje se u prvom redu bave trgovinom, poljoprivredom, stočarstvom i obnovljivim izvorima energije. Dvije najjače tvrtke, Gorup i Gorup Stočarstvo, nalaze se u procesu predstečajne nagodbe. Neke druge od više desetaka tvrtki s kojima je Gorup vlasnički i upravljački povezan, ponajprije one koje su odskakale po prihodima i prometu, poput tvrtke Stočarstvo-Ratarstvo, u međuvremenu su ugašene nakon što su prethodno pripojene tvrtkama koje su završile u predstečajnoj nagodbi.

Prema javno dostupnim podacima sa stranica Fine, gdje je objavljen popis prijavljenih potraživanja prema Gorupovim tvrtkama, vidljivo je da su najveći vjerovnici banke.

Kaznene prijave

Ukupni do sada iskazani dug tvrtke Gorup premašuje 287 milijuna kuna. Praktično polovica tog iznosa odnosi se na dugove prema bankama, dok su preostali najveći vjerovnici kutinska Petrokemija s nepunih 38 milijuna kuna, Syngenta Agro sa 31,9 milijuna, Bayer sa 28 milijuna i Pioneer Sjeme sa 16,9 milijuna kuna.

Upravo u ovom kontekstu zanimljiva je informacija koja se nakon Gorupova nestanka mogla čuti od čelnih ljudi Petrokemije.

Naime, spominjalo se kako je cjelokupan dug Gorupovih tvrtki prema Petrokemiji u proteklih nekoliko godina naglo narastao i iznosi, kako se navodilo, više od 95 milijuna kuna. U kuloarima se počelo šuškati i da nadležni organi kaznenog progona istražuju poslovni odnos Petrokemije i Gorupa iz Klanjca, a ujedno se spominju i najave da Petrokemija priprema kaznenu prijavu ne samo protiv Gorupa, nego i protiv Josipa Jagušta, koji je dva puta bio na čelu Petrokemije, a u međuvremenu je radio i kod Gorupa.

Rast prometa i duga

A upravo u razdoblju dok je Jagušt s čela Petrokemije došao Gorupu počela je znatno intenzivnija suradnja između tih dviju tvrtki. Gorup je postao drugi najveći kupac Petrokemijinih proizvoda: s nepunih sedam posto u 2010. penje se na 14 posto u 2011. godini i ostaje na toj razini u iduće dvije godine. Čini se da je s velikom rastom prometa rastao i dug Gorupa prema Petrokemiji.

Međutim, za sada ni iz policije ni iz državnog odvjetništva nema nikakvih službenih potvrda da bi se provodila bilo kakva istraga oko mogućih zloporaba i isisavanja novca iz Petrokemije.

Gorup Stočarstvo, druga Gorupova tvrtka u predstečajnoj nagodbi, prema do sada “izlistanim” podacima ima ukupan dug od nepunih 220 milijuna kuna. U ovom je slučaju zanimljivo da je glavni vjerovnik te tvrtke već spomenuta tvrtka Gorup.

Gorup traži 125 milijuna

Ona je iskazala potraživanje od oko 125 milijuna kuna, što predstavlja oko 57 posto ukupnog duga Gorup Stočarstva. Preostali veći vjerovnici uglavnom su banke, pri čemu najveće potraživanje u iznosu od 42 milijuna kuna ima Hrvatska poštanska banka.

Što se tiče imovine, nekretnina u vlasništvu spomenutih tvrtki, čija je vrijednost znatna, one su uglavnom opterećene velikim kreditima raznih poslovnih banaka te Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:26