ISTRAGA U AUSTRIJI

Mister 5 posto: Ivo Sanader za svaki je kredit uzimao proviziju

Istraga o nezakonitoj imovinskoj dobiti pokazala je da je obitelj Sanader do početka Domovinskog rata živjela vrlo skromno

ZAGREB - Austrijski istražitelji utvrdili su da je bivši premijer Sanader uzeo čitav niz provizija za kredite koje je odobravala Hypo banka iz Klagenfurta, doznaje Jutarnji.

Riječ je najmanje o sedam kredita koje je austrijska banka odobrila različitim hrvatskim tvrtkama, tvrde Austrijanci. Još nije poznat ukupan novčani iznos koji je Sanader na taj način dobio. No izvori upućeni u austrijsku istragu tvrde da je riječ o milijunima šilinga, koji su na taj način stigli do džepova sada uhićenoga Ive Sanadera. Prema istom izvorima, Sanader je ubirao proviziju na kredite Hypa koji su odobravani u razdoblju od 1995. pa sve do kraja 1999. godine, odnosno do HDZ-ova gubitka vlasti. Dotad je Sanader obnašao dvije funkcije: kraće vrijeme bio je predstojnik Ureda predsjednika RH, a poslije je postao zamjenik šefa diplomacije Mate Granića.

Milijuni izvještaja

Dio dokaza o Sanaderovim provizijama Austrijanci su pronašli u dokumentaciji zaplijenjenoj u sjedištu banke u Klagenfurtu. To su, tvrde naši izvori, doslovce milijuni različitih izvještaja, koje mjesecima pažljivo analizira austrijska policija.

Popis hrvatskih tvrtki, korisnica kredita, još se čuva u tajnosti jer o cijeloj stvari nije službeno obaviještena hrvatska strana. Ipak, doznajemo da je riječ o velikim tvrtkama iz Zagreba te nizu manjih iz provincije.

Istražitelji iz Klagenfurta napominju da je Sanader od 1995. djelovao kao neformalni šef Hypa za Hrvatsku. Njegovo mišljenje, tvrde, bilo je odlučujuće oko toga tko može dobiti kredit austrijske banke. Sanaderova riječ, dakle, bila je presudna kod dvojice najviših dužnosnika banke, Gunthera Striedengera i Wolfganga Kulterera, koji su donosili konačne odluke o tome hoće li kredit biti odobren i na koliki iznos.

Sanader je, pak, otkrivaju izvori Jutarnjeg, prije realizacije kredita dogovarao isplatu provizije sa Striedengerom i Kutererom, ali, navodno, i s korisnicima kredita iz Hrvatske. Okretni Sanader tako je mogao i dva puta naplatiti posredničke usluge za isti posao, u iznosima od pet do deset posto. Istražitelji su, navodno, taj posebni dosje o Sanaderovim provizijama prigodno naslovili “Mister 5 posto”.

Prvi pregovori

Veze bivšeg hrvatskog premijera i Hypo banke počele su još 1994. kada je Sanader pregovarao o prvom kreditu od 20 milijuna eura od Hypa za kupnju zgrada za ambasade. Državno odvjetnišvo prije tri tjedna pokrenulo je novu istragu protiv Sanadera zbog provizije od tri milijuna kuna koju je tada uzeo.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKNAOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:39