PREDSJEDNIK DP-A

‘Mislim da ćemo se opredijeliti za slanje časnika u Njemačku. Butković? Nismo tipovi koji se lože na galamu...‘

‘Dali smo podršku Primorcu i stojimo na toj liniji‘, kazao je Ivan Penava

Ivan Penava

 Goran Mehkek/Cropix

Novinari RTL-a su u Vinkovcima razgovarali s predsjednikom Domovinskog pokreta Ivanom Penavom.

Penava je komentirao optužbe Vlade da predsjedničku kampanju Zorana Milanovića financiraju Rusi.

"Nemam podatke o tome. Vjerujem da bi službe jako dobro vodile računa da je to u pitanju. Tako da bih slobodnom ocjenom procijenio da je ipak riječ o kampanji i argumentima, odnosno užarenosti koja proizlazi iz predsjedničke kampanje", kazao je Penava.

"Morate njih pitati - o dokazima, argumentima. Kao DP, dali smo podršku Draganu Primorcu i stojimo na toj liniji. Međutim, argument o tome da bilo tko surađuje s Rusima, i to u sklopu predsjedničke kampanje, je za mene predaleko…", kazao je Penava.

Odgovorio je i kako će glasati oko pitanja slanja časnika u Njemačku. "Još ćemo donijeti odluku, ali mislim da smo se sasvim jasno opredijelili za to da definiramo i komuniciramo situaciju koja teži kompromisnom prijedlogu. Za slanje časnika koji su za to spremni, koji to žele, da mogu ići u Njemačku obučavati ukrajinske snage. Ali ostajemo pri svojem stavu da oružane snage nijedne strane u sukobu nisu dobrodošle na hrvatskom teritoriju. To je naš stav od početka. Pri tome su rukovodimo prije svega vitalnim hrvatskim interesima iz aspekta sigurnosti građana, a onda i interesima koje nam donosi članstvo u NATO savezu. Mislim da je ovo minimalno što kao članica NATO saveza na što trebamo pristati, a to je poslati profesionalce ako su oni naravno voljni", rekao je Penava.

O odnosima premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića je kazao:

‘Neka razina ophođenja i komuniciranja između glavnih aktera na političkoj sceni mora postojati. Bolje da je konstruktivna nego destruktivna. Trudim se zadržati konstruktivan pristup.

Ne znači da mi je uvijek polazilo za rukom u životu i da će polaziti, ali mislim da moramo dati maksimalan doprinos toj priči. Na kraju, gledaju nas ljudi. Doprinosimo stvaranju atmosfere, ili konstruktivne ili destruktivne, atmosfere linča", rekao je Penava.

Komentirao je i najave da bi oporba u Saboru mogla predložiti smjenu Olega Butkovića zbog nesreće u Malom Lošinju.

"Nismo tipovi koji se lože na galamu ili krupne riječi. Vidjeli ste i po pitanju Vučića. Smireno, nismo uplašeni, osjećamo se dominantno i sigurno. Očekujemo nalaze da vidimo tko je i gdje pogriješio.

Postoji li regulativa koja je adekvatna. Ako postoji, zašto je došlo do nesretnog slučaja i tko je u tome zakazao. Krivnja se mora adresirati imenom i prezimenom. Tko god da bude odgovoran u lancu treba za to odgovarati. Cijena je preskupa i definitivno moraju doći ljudi koji su kompetentni voditi brigu o sigurnosti naših moreplovaca", komentirao je Penava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 21:19