VELIKI USPJEH

MISIJA CRVENI PLANET Otkrivamo tko su četvero Hrvata koji su izabrani za put na Mars

Kira Maras prva je iz Hrvatske odradila sve testove koje su tražili organizatori

Kira Maras želi se preseliti na Mars. Ona je, naime, jedna od četvero Hrvata koji su izabrani između više od 200 tisuća kandidata za sljedeći krug projekta nizozemske neprofitne organizacije Mars One.

Upravo je ona svoj zdravstveni test do sada jedina iz Hrvatske odradila i poslala. Njezina je liječnica potpisala. Spremna je. Zadovoljava sve uvjete.

Za Arizonu spremna

Inače, organizacija koju je utemeljio nizozemski poduzetnik Bas Landsorp planira na Marsu napraviti prvu ljudsku koloniju u bliskoj budućnosti. Točnije, 2023. godine.

Za bespovratni put na Mars traže se različiti tipovi ljudi, a do kraja ove godine lista bi trebala biti sužena na samo četrdesetak imena. Izabrani će prolaziti višegodišnju obuku u Arizoni, a četvero odabranih na kraju će se i odseliti na Mars. I nikada se više neće vratiti na Zemlju.

Pitam Kiru zar je nije strah.

“Nimalo. Zapravo, mislim da bih upravo ja trebala otputovati na Mars. Ja bih im odgovarala”, kaže mi uz smijeh. I vrlo je pozitivna. Sve u njezinu životu je puno adrenalina i avanture. Upravo se sprema za putovanje dugo čak 24 dana u Meksiko, Gvatemalu i Belize. I iskreno se veseli. Obožava putovanja. Proputovala je čak šezdeset zemalja: Europu uzduž i poprijeko, Ameriku, prošlu Novu godinu je dočekala u Indiji... SF je, pak, njezina ljubav od malih nogu.

Karta u jednom smjeru

Voli isprobavati nove stvari i testirati svoje granice izdržljivosti. Zaposlena je u marketingu jedne telekomunikacijske tvrtke. A u marketingu radi cijeli život. Još od svojih dvadesetih godina. Danas ima 38. Kira ističe i kako organizatori sve odrađuju u roku. Prema planu i najavi. Tko ulazi u sljedeći krug javili su 30. prosinca.

“Put je jednosmjerna karta i svjesna sam opasnosti. Znam da stradava koštana masa, da život tamo kraće traje. Ne bojim se. Privlači me istraživanje vlastitih psihofizičkih granica”, zaključuje Kira.

Traže se osobe čije je zdravlje besprijekorno

- kandidat mora biti potpuno zdrav, bez ikakve dijagnoze

- ne smije biti ovisan o drogi, alkoholu ili cigaretama

- imati gotovo 100-postotni vid, s odstupanjem do 0,5, ali uz pomoć kontaktnih leća

-bez psihičkih poremećaja

- ovisno o spolu i dobi mora biti u formi

- krvni tlak ne smije prelaziti 140/90 u sjedećem položaju

-indeks tjelesne mase mora biti manji od 30

Kandidat mora priložiti:

- obiteljsku anamnezu

- liječničku potvrdu o općem fizičkom ispitu koji uključuje kontrolu:

-svih organskih sustava -pokretljivosti udova i zglobova

-rutinski pregled uho/grlo/nos

-neurološku ocjenu

-genitalno-urinarnu kontrolu

-kontrolu srca i tlaka

-EKG

-krv i urin

-kontrolu percepcije boja

-bez operacija posljednjih godinu dana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:19