AKTIVNI ŠEF DIPLOMACIJE

MIRO KOVAČ SE SUSREO S IVICOM DAČIĆEM, ODLAZI I U NJEMAČKU 'Smirit ćemo tenzije, Srbiju treba podržati na putu u Europsku uniju'

 Goran Mehkek / EPH

Iako su odnosi Hrvatske i Njemačke izuzetno dobri, a ‘lex Perković’ nije ostavio dubljeg traga, Zagreb i Berlin procjenjuju da ima prostora za daljnju suradnju, o čemu će u ponedjeljak u Berlinu razgovarati šefovi diplomacija Miro Kovač i Frank-Walter Steinmeier. Tim posjetom nastavlja se i intenzivna aktivnost novog šefa hrvatske diplomacije, a predviđa se da će u Berlinu biti govora prije svega o političkoj i ekonomskoj suradnji dvije zemlje. Gospodarska još uvijek zaostaje u odnosu na druge zemlje u susjedstvu.

“Slovenija, iako je dvostruko manja od Hrvatske, ima triput veću ekonomsku suradnju s Njemačkom”, kaže ministar dr. Miro Kovač, uz uvjerenje da postoji veliki prostor na planu ekonomije. Hrvatskoj je jedan od prioriteta nastaviti snažnu suradnju s Njemačkom i na političkom planu unutar EU. Njemački ministar vanjskih poslova Steinmeier, koji je tu dužnost obavljao i od 2005. do 2009. godine, a bio je i šef ureda bivšeg kancelara Gerharda Schrödera, dobro poznaje hrvatske prilike i posjet dr. Kovača, koji je bio i veleposlanik u Berlinu, prilika je za novi uzlet hrvatsko-njemačkih odnosa.

Zasad nema naznaka da bi kancelarka Angela Merkel u doglednoj budućnosti opet mogla posjetiti Hrvatsku, jer je njemačka strana intenzivno zaokupljena migrantskom krizom. Merkel u ponedjeljak putuje u Tursku, a Kovač i Steinmeier razmijenit će stavove i o mogućem novom velikom valu dolaska migranata u Europu.

Kovač je u petak u Amsterdamu razgovarao i sa srpskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, a susret ocjenjuje vrlo pozitivno. Dogovoreno je da će se dijalog o otvorenim pitanjima Hrvatske i Srbije intenzivno nastaviti u mjesecima koji slijede. Intenzivno se radi i na pripremi dolaska Tomislava Nikolića u Zagreb, ali datum i dalje nije definiran. Uredi hrvatske predsjednice i srpskog predsjednika nastavit će kontakte, a nema govora da hrvatska strana postavlja bilo kakve uvjete da Nikolić službeno posjeti Hrvatsku.

Kovač ne krije da u odnosu Hrvatske i Srbije postoje još brojni neriješeni problemi, ali da je i vrijeme da se tenzije smire. “Rješavat ćemo probleme korak po korak, sa Srbijom želimo zdrave odnose da se nastavi suradnja dvije zemlje”, kaže hrvatski šef diplomacije. Kovač kaže da je hrvatska strana spremna da ‘bez kompleksa’ sasluša i argumente Beograda i da će Zagreb podržati Srbiju na njenom europskom putu, ali tražiti i striktno ispunjavanje standarda u pregovorima.

Zasad nije poznato priprema li se skori odlazak dr. Mire Kovača u Beograd ili dolazak Ivice Dačića u Zagreb, a neslužbeno se može čuti da su i izbori u Srbiji razlog zbog kojeg će biti prolongiran datum Nikolićeva posjeta najavljen za ožujak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:30