OTVORENO NA HTV-u

MIRO KOVAČ 'Bit će rezova, ali RH ćemo pretvoriti u prostor kreativnosti'; POLITIČKI ANALITIČAR RIMAC: 'Orešković nije vičan politici'

 CROPIX

U HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' SDP-ovac Nenad Stazić, Ines Strenja Linić iz Mosta, HDZ-ovac Miro Kovač i politolog Ivan Rimac raspravljali su o aktualnim političkim temama.

Nenad Stazić je rekao da se ne slaže s pozivom Ive Baldasara na ostavke u SDP-u jer on ne misli da je SDP izgubio izbore. Osvrnuo se i na propali pokušaj konstituiranja Sabora kad je prije nekoliko tjedana koalicija Hrvatska raste predložila Mostovog zastupnika Roberta Podolnjaka za predsjednika Hrvatskog sabora te je Most tada rekao da to ne može prihvatiti, ako to ne prihvati HDZ. 'Danas mu nije smetalo što mi ne prihvaćamo Reinera za predsjednika Sabora', rekao je Stazić.

Istaknuo je da je Most u pregovorima s Hrvatskom raste tražio sedam ministarstava i predsjednika Vlade te da oni, ustvari, otpočetka nisu htjeli ići s njima te ih je zanimala samo suradnja sa Domoljubnom koalicijom.

SDP-ova figa u džepu

Ines Strenja Linić kazala je kako je SDP od samog početka pregovora držao figu u džepu.

- Od Prgometa nadalje... odmah nakon pregovora su se sastali s čovjekom kojeg su nastojali prevesti na svoju stranu. I danas je Milanović rekao da je razgovarao s nekim našim zastupnicima. Mi nećemo istraživati s kojima, nego ćemo zaštititi svoje članove - kazala je Strenja pa se osvrnula na reforme:

- Ne treba gradonačelnik s dva ili tri zamjenika, toliki broj županija. Kao da smo se svi urotili protiv poduzetnika... od svih tih propisa nadalje koji im priječe da nešto naprave.

No, Stazić ju je prekinuo i inzistirao: - Recite tko je i koga nazivao - na što nije dobio odgovor.

Najljepši dan u životu Mire Kovača

HDZ-ov Miro Kovač kazao je kako je danas postao zastupnik i kako je to jedan od najljepših dana u njegovom životu.

- Vrijeme je da zaboravimo na ovo tko je koga nazivao. Meni je drago da je Leko rekao da će glasati za Reinera. Važno je da mi sada iskoristimo ovo preostalo razdoblje. Moram naglasiti da smo napravili velik potez jer smo prihvatili za mandatara nestranačku osobu. Mi smo ponovno pokazali, nakon izbora predsjednice, žene na čelu države, a sad imamo i nestranačkog premijera, da smo spremni nadići svoje taštine i baviti se Hrvatskom.

Ivan Rimac je ustanovio da će 'repovi koji se vuku s obje strane opterećivati Tihomira Oreškovića'.

- Opterećivat će ga puno toga, ne samo ovi neriješeni odnosi sa sve tri strane. On nije pratio našu politiku. Drugo, nije vičan politici, a treće - imenovanjem njega napravljena je inverzija teza jer politika služi gospodarstvu, a ne obrnuto, tako da je njegovo iskustvo ovdje samo parcijalno upotrebljivo.

Vlada kao tim

No, Ines Strenja Linić se nije s tim složila:

- Mislim da Orešković očekuje da će vlada djelovati kao tim. Ne vjerujem da posao koji je dosad radio nije bio političan. Ja sam s njim razgovarala. On je i danas rekao da sve što je pročitao iz programa izgleda vrlo prihvatljivo. Mi smo svi zajedno sjeli za stol i složili se oko pet najbitnijih reformi. U ponedjeljak se počinje razgovarati o prioritetima. Unutar svake reforme ćemo reći pet točaka od kojih se kreće.

- Nemojmo odmah osuđivati na neuspjeh - nadovezao se Kovač pa odgovorio na pitanje tko će od partnera u novoj saborskoj većini predlagati ministre.

- Razgovarali su Petrov, Karamarko i Orešković, no nikakvih konkretnih dogovora još nema. Oni će odlučivati o važnim stvarima i dogovoriti tko će dobiti koji resor, koji su to ljudi, bit će predloženi kandidati iz HDZ-a i Mosta, i Orešković će predložiti svoje.

Orešković kao figura

Na to je Stazić kazao: - Mi ćemo vidjeti koji su ti potezi. Nama je prihvatljivo sve što je dobro. No, mislim da će Orešković biti smo figura.

- Hoćete li od njih zahtijevati sedam ministarstava ili ćete prema njima biti malo blaži? - upitao je, na što je Strenja Linić odgovorila kako je njoj neprihvatljivo bilo da se zadržavaju stara lica koja nemaju potporu javnosti.

- Kao gospođa Pusić... svi koji su stara lica politike nisu prihvatljivi.

Ivan Rimac kazao je kako misli da javnost zna puno više o stručnjacima u ovoj zemlji nego što će budući mandatar ikad znati.

- Kako će on funkcionirati, ne znam. On nema svoju volju. Taj premijer mora imati svoj kredo. Da politika nije vještina, ne bi postojala ta djelatnost i onda bi se svatko bavio politikom.

Osjećaj za trenutak promjena

Kovač: - A kad je Ljubo Jurčić bio ministar pa kandidat za predsjednika, to nije bio problem? Mi smo uskoro 27. zemlja članica po prihodima u Europskoj uniji, uskoro će nas Rumunjska prešišati. Mi moramo krenuti u prave promjene, da SDP bude prava oporba, da nas kritizira, da krenemo na bolje. Ja osjećam da je došao trenutak za prave promjene, a to osjećaju i u HDZ-u i u Mostu.

Strenja Linić se osvrnula na kritiku Ivana Rimca: - Smatrate li da u Hrvatskom saboru mogu sjediti samo politolozi? Mi moramo imati ljude koji dolaze iz biznisa i drugih sfera. On je kemičar, ja sam liječnica. Mi ćemo nakon što dogovorimo reforme, staviti sve na papir i potpisati sporazum u reformskoj vladi. U tome će sudjelovati i novi mandatar. To će biti temelj suradnje s Domoljubnom koalicijom. Most će i dalje biti korektiv i ukoliko Domoljubna koalicija ne bude poštivala sporazum, mi smo u stanju i od toga odustati. Akademik Reiner je najcitiraniji liječnik u Hrvatskoj i sve drugo pada u vodu. Bilo bi fer da ga je Sabor podržao jednoglasno - kazala je.

- Jeste li vi pitali mandatara o gospodarskom pojasu, jeste li ga pitali o plinskim bocama na Savskoj? - aludirao je Stazić na situaciju u kojoj će se 'gospodarstvenik naći u problemima vezanim uz zdravstvo, obrazovanje...'

Vraćanje digniteta Saboru

- Ovaj narod kopa po kantama, jedan dio je blokiran... šta mislite da građane zanima što pojedini član Mosta misli? - odgovorila mu je Strenja Linić, a što se tiče mjera štednje kazala je kako oni traže smanjenje broja saborskih zastupnika, njihovih plaća i beneficija.

- Saboru se mora vratiti dignitet. To mora biti čast - kazala je.

- Bit će rezova, al ćemo Hrvatsku pretvoriti u prostor kreativnosti. Cilj je da mladih bude što više u zemlji i da se vraćaju oni koji su otišli - kazao je na kraju Kovač.

- Vidjet ćemo ubrzo što se nudi - zaključio je Stazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:30