DOBITNICI PRORAČUNA

Ministrima gospodarstva i poduzetništva najviše povećali budžete: Pusić kupuje zgradu u Bruxellesu za 87 mil. kuna

Najviše novca izgubili su resor i poljoprivrede i pravosuđa, a budžet je za 7,6 posto smanjen i Uredu predsjednika
 Davor Pongračić / CROPIX

Čak 83,7 posto više proračunskog novca iduće će godine dobiti Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Ministarstvo Gordana Marasa među rijetkim je dobitnicima državnog proračuna za 2013. Njegovi rashodi rastu sa 420 na 770 milijuna kuna. Vlada očigledno velike nade polaže u male i srednje poduzetnike pa su iduće godine odlučili osigurati dvostruko više novca za poticanje poduzetništva i investicija od čega se velik dio odnosni na tzv. projekte gospodarske suradnje u koje partneri i država ulažu po pola novca. Osim toga, kako doznajmo u Ministarstvu poduzetništva, čak 120 milijuna kuna dobit će za projekte financirane iz Europskih fondova što je povećanje za 70 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu.

PRORAČUN ZA 2013. Linić: 'Rezat ćemo dodatke na plaću, a osnovice i koeficijenti ostaju.'; Ekonomisti: 'Dodatni prihodi namaknut će se iz džepova građana i rast će porezno opterećenje'

Među dobitnicima su i ministar turizma čiji će resor dobiti 37,5 posto više, a Ministarstvo graditeljstva 29 posto. Više novca ide i Saboru - 25 posto i to zbog lokalnih izbora i izbora za EU parlament.

Novi pregovori

Na drugoj strani stezanje remena čeka - Ministarstvo poljoprivrrede i to za gotovo 10 posto, MUP 6,3, a Ministarstvo pravosuđa 5 posto, ali i Ured predsjednika i to 7,6 posto. Uštede bi ministri ponovno trebali ostvariti na plaćama, ali i na drugim materijalnim troškovima.

KOMENTAR Viktor Vresnik: 'Čeka nas još jedna mršava godina'

Rashodi za zaposlene u idućoj će godini biti manji za 654 milijuna kuna. Očekivano za iduću godinu, u kojoj, ovisno o ishodu pregovora sa sindikatima, ne bi trebalo biti cijelog niza materijalnih prava iz kolektivnih ugovora - božićnica, regresa te smanjenih jubilarnih nagrada, naknada za prijevoz i dnevnica. No, zanimljivo, značajnijeg povećanja stavke za zaposlene nema niti u proračunu za 2014. što znači da će za šest mjesci Vlada opet morati sjesti sa sindikatima javnih i državnih službenika i ispregovarati zamrzavanje prava i u 2014.

Pupovac izgubio

Proračun po resorima otkriva vrlo zanimljive stavke. Tako je premijer Zoran Milanović ispunio svoje obećanje od ljetos te finaciranje Pupovčevog Srpskog narodnog vijeća ugradio u proračun. Umjesto da četiri puta godišnje dobivaju novac iz tekuće pričuve koja služi za poplave i suše, SNV-u je proračunom za 2013. zagarantirano 7,5 milijuna kuna.

To ih naravno ne spriječava da se sa svojim projektima prijave i za novac iz Savjeta za nacionalne manjine. Proteklih su godina na taj način dobivali oko 4 milijuna kuna. Zanimljivo je kako, dok ukupni rashodi za zaposlene padaju nešto više od 3 posto, u proračunu Vlade ta stavka raste za 4 posto. Još veće je povećanje u Uredu predsjednika Vlade - sa 4,7 milijuna kuna rashodi za zaposlene rastu na 5,9 milijuna odnosno 24 posto.

Linić: 'Rezat ćemo dodatke na plaću, a osnovice i koeficijenti ostaju.' Milanović: 'Ne mogu ništa obećati!'

Za potpore vjerskim zajednicama u sljedećoj godini izdvojit će se 392 milijuna kuna što je za čak 120 milijuna kuna više nego ove godine. Prema međunarodnom sporazumu sa Svetom Stolicom Hrvatska će ove godine Katoličkoj crkvi isplatiti 288, 8 milijuna kuna odnosno 40 milijuna kuna više nego ove godine. Osim toga po istoj osnovi će se isplatiti 70 milijuna za dugovanja iz proteklih godina.

Ministarstvo vanjskih poslova se odlučilo na kupnju cijele jedne zgrade u Bruxellesu u kojem će boraviti naša Misija. U 2013. Ministarstvo Vesne Pusić tako će uložiti više od 87 milijuna kuna za “kupnju i opremanje novog prostora”. Razlog? Činjenica da postojeći poslovni prostori nisu adekvatni, a njihov je najam preskup. - Ne udovoljavaju potrebama koje će se k tome dodatno intenzvirati, a broj osoblja povećati kada Hrvatska uđe u Europsku uniju - stoji u obrazaloženju ove investicije.

Kako doznajemo, u MVEP-u razmišljaju kupiti zgradu u blizni europskih institucija, a smatraju da je kupnja zgrade puno bolje rješenje od najma prostora.

- Računa se da je i rata kredita jeftinija od najma, a ovako će nakon 15, 20 godina zgrada ostati u trajnom vlasništvu države - kaže naš sugovornik.

A zahvaljujući završetu procesa u Haagu protiv Gotovine i Markača samo na zastupanje pred međunarodnim kaznenim sudom i međunarodnim sudovima Ministarstvo pravosuđa iduće će godine uštedjeti gotovo 20 milijuna kuna. Umjesto 24,1 milijun kuna koliko smo izdvoliji ove godine u idućoj su ti troškovi planirani na razini 5,2 milijuna.

Slučaj Agencije za tlak

Premda se čelni ljudi Ureda za pronalaženja grobova žrtva komunističkog režima jako protive što će od iduće godine biti pripojeni Ministarstvu branitelja, ne bi trebali biti nezadovoljni jer će se budžet za njihov rad povećati za 42 posto - sa 1,8 na 2,4 milijuna kuna.

Primjerice, Agenciji za opremu pod tlakom proračun se povećava sa 3,5 milijuna na 6 milijuna kuna. U obrazloženju stoji kako je “proračun povećan jer je neophodno zapošljavanje novih djelatnika te najam poslovnih prosotra u 4 grada”.

U istom tom obrazloženju Vlade o proračunu navodi se i kako je “Povratak hrvatskih iseljenika i useljavanje njihovih potomaka te istodobno smanjenje iseljavanja iz Republike Hrvatske jedna je od ključnih mjera demografske obnove Republike Hrvatske”.

Stoga će se sljedeće godine za rad Državnog Ureda za Hrvate izvan Hrvatske izdvojiti 56,4 milijuna kuna, odnosno 18, 6 milijuna kuna više nego prošle godine. Kako je ured osnovan ove godine, sljedeće godine se Ured treba popuniti ljudima, namještajem i opremom za što će se izdvojiti 10, 4 milijuna kuna.

DOBITNICI 2013.: Ministrima gospodarstva i poduzetništva najviše povećali budžete

Ministarstvo zdravlja

Bolnicama dvije milijarde manje

Zdravstveni proračun povećan je za devedesetak milijuna kuna u odnosu na ovu godinu u kojoj se rashodi nisu mogli pokriti već su generirani novi gubici. Bolnice su, na primjer, završile godinu s milijardu kuna minusa u odnosu na zadani limit! U financiranju zdravstvenog sektora predviđeno je gotovo dvije milijarde kuna manje za bolnice jer se dio njihove skrbi očito želi prebaciti na specijalističko konzilijarnu zaštitu odnosno na ambulantno liječenje. Proračun za specijalističke preglede koji ne traže bolničko liječenje je povećan za 2 milijarde kuna. ( G. J.)

Policija

Najveće uštede na policijskoj opremi

MUP će sljedeće godine izgubiti nešto više od 380 milijuna kuna proračunskog novca. Najveće smanjenje predviđeno je na stavkama za policijsku opremu,12,5 milijuna kuna, upravljanje državnom granicom 80,6 milijuna kuna te izgradnji kapaciteta u sustavu schengenske granice 51,6 milijuna kuna. Povećavaju se sredstva za potrebe vatrogasaca te za Državnu službu za zaštitu i spašavanje. Za obuku vatrogasaca izdvojit će se dodatnih 200 milijuna kuna te 750 tisuća kuna više za opremanje sustava za zaštitu i spašavanje. ( K. Žabec)

Graditeljstvo

Zbog legalizacije i više novca za plaće

Proračun ovog Ministarstva u 2013. porast će za 156 milijuna kuna, a najveći dio tog povećanja, oko 50 milijuna kuna ide za troškove provedbu legalizacije objekata izgrađenih do 21. srpnja 2011, te energetsku obnovu zgrada, koja je u ovoj godini podbacila. Povećali su se i troškovi administracije za 5,5 milijuna kuna, a isto toliko su predviđeni povećani troškovi za plaće. Osniva se i Zavod za prostorni razvoj, što će iduće godine koštati 2 milijuna kuna. Rastu i troškovi za održavanje voznog parka i to za više od 1,2 milijuna kuna. ( S. Trajković)

Vanjski poslovi

Minimalne uštede na zaposlenima

Jedna od važnijih stavaka u proračunu ovog ministarstva jest kupnja zgrade u Bruxellesu.

U Ministarstvu će se minimalan iznos uštedjeti i na zaposlenima, otprilike 3 milijuna kuna, a manje će novca biti uloženo i u Diplomatsku akademiju, školu u kojoj se obrazuju naši konzuli i veleposlanici.

Iz potprograma adaptacija i opremanje financirat će se u 2013. godini i projekti opremanja poslovnih prostora u Turskoj, Rusiji, Ukrajini, a smanjen je iznos za promocija kulture sa 7,8 na 1,3 milijuna kuna. ( V. Panić)

Obrana

Otpao remont vojnih zrakoplova

Ministarstvo obrane izgubilo je predloženim proračunom 19,6 milijuna kuna u odnosu na 2012. S ukupno 4,8 milijardi kuna u Ministarstvu obrane sljedeće godine namjeravaju financirati nabavu 3000 novih pušaka, 8000 novih odora, izgraditi 4 nova skladišta streljiva i adaptirati 4 zgrade. Planira se i ukidanje četiri diplomatska predstavništva, a za mirovne misije će se izdvojiti 27,8 milijuna kuna manje. U proračunu nema stavke remonta i modernizacije borbenih aviona koja bi se trebala obaviti u sljedećoj godini. ( K. Žabec)

Socijalna skrb

Proračun isti, a za plaće 20 mil. manje

Proračun ostaje na lanjskoj razini od šest milijardi kuna: najpreciznije, smanjen je za 0,1 posto. Oko 4,7 milijardi otpada na izravne transfere građanima, u koje se u ovom trenutku nitko ne usuđuje dirati: 1,7 milijardi ide na dječje doplatke, 1,8 milijardi na socijalne pomoći i naknade te 1,2 milijarde na izdatke za dodatni porodiljni dopust i opremu za novorođenčad. Izdaci za zaposlene u sektoru odnosno u centrima za socijalnu skrb te domovima smanjeni su za 20-ak milijuna kuna, a tri i pol puta su povećana sredstva za ulaganje u ustanove. ( K. T.)

Rad i mirovinski sustav

Za obnovu voznog parka nula kuna

Zapošljavanje, obuzdavanje rasta broja nezaposlenih, očuvanje radnih mjesta, redovita isplata mirovina s dva polugodišnja usklađivanja... To su programi zbog kojih proračun Ministarstva rada i mirovinskog sustava u 2013. raste za 0,8 posto. Za samo funkcioniranje Ministarstva predviđeno je čak 15 posto manje novca nego ove godine. Stavke za obnovu voznog parka i informatizaciju su na nuli. Prema nacrtu proračuna za 2013. polugodišnje usklađivanje mirovina nastavlja se i u idućoj godini. Za to je osigurano 450 milijuna kuna. ( N. S. Š.)

Gospodarstvo

Vrdoljaku 730 milijuna za energetske projekte

Ministarstvo gospodarstva jedan je od najvećih dobitnika proračunske konstrukcije za sljedeću godinu. Ministar Ivan Vrdoljak, nasljednik Radimira Čačića, u sljedećoj će godini raspolagati s više od dvije milijarde kuna. Ako se u obzir uzme da je Ministarstvu gospodarstva prije rebalansa bilo namijenjeno manje od 360 milijuna kuna, jasno je da su očekivanja Banskih dvora od Ministarstva gospodarstva velika. Razlog tome krije se ponajprije u energetskim projektima. Dok je za njih u ovoj godini u proračunu bilo izdvojeno samo nešto više od 21 milijun kuna, u 2013. će se za njih izdvojiti višeod 730 milijuna. U Vladi, očito, i dalje u energetici vide jedan od motora koji bi trebao pokrenuti izlazak Hrvatske iz četverogodišnje recesije.A. Milovan

Promet i infrastruktuera

Manje za ekologiju, više za željeznicu

Ulaganja u željezničku infrastrukturu sa 92 milijuna kuna u 2012. povećana su na 106 milijuna kuna.

Ministarstvo Siniše Hajdaša Dončića platit će i Studiju prometnog povezivanja teritorija Republike Hrvatske sa 1,6 milijuna kuna. S druge strane, smanjene su stavke poput Zaštite i očuvanje prirode (sa 7,6 na 3,6 milijuna), manje će se ulagati i u vozni park ministarstva (1,74 milijuna umjesto ovogodišnjih 3 milijuna), a smanjena su i sredstva namijenjena agencijama specijaliziranima za sigurnost. ( V. Panić)

Turizam

Za poticaj razvoja turizma 73 milijuna

Proračun iz 2012. bit će probijen za 77 milijuna kuna. Suočena sa smanjenjem PDV-a od 2013. na 10 posto, što bi moglo dovesti do smanjenog punjenja proračuna ako potrošnja turista značajno ne poraste, država se odlučila na strategiju poticanja jačeg razvoja turizma. U idućoj godini za to je predviđeno 73 milijuna kuna više nego lani. Rashodi za zaposlene ostaju isti. Ulaže se više i za razvoj novih proizvoda umjesto 6 mil. kuna, a za iduću je predviđeno 9,7 milijuna kuna. Za obrazovanje će se također dati 300.000 kuna više nego lani. ( S. Tr.)

Branitelji

Manje za udruge, više za spomenike

I ministar branitelja Predrag Fred Matić u 2013. morat će dodatno štedjeti. No, neće se rezati na materijalnim pravima najtežih ratnih stradalnika - invalidnine i jednokratna prava ostaju na razini iz 2012. Ali zato se reže na stavci zapošljavanja branitelja, i to za 20 posto, sa 21,8 na 17,2 milijuna kuna. Iako još 17 tisuća stradalnika čeka stambeno zbrinjavanje, ta će stavka ostati na nedovoljnih 33 milijuna kuna. Nakon puno godina manje će novca dobiti i braniteljske udruge, ali će biti 42 posto više novca za obilježavanje mjesta masovnih grobnica.

Pravosuđe

Osam posto manje novca za plaće

Iako su ove godine jedva “skucali” za plaće, u Ministarstvu pravosuđa iduće će godine situacija biti još gora jer im se rashodi za zaposlene smanjuju 8 posto. Reže se i na materijalnim troškovima pa je tako za zatvore i kaznionice planirano 4 posto manje, ali i 10 posto manje za DORH te 6 posto za USKOK. No, zato će u obnovu i opremu Ministarstva pravosuđa biti uloženo 2,3 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u 2012. Planira se i obnova voznog parka za zatvorski sustav, za što će se izdvojiti 5,6 milijuna kuna.

Financije

Samo za kamate 9,5 milijardi kuna

Iznosi koje ministar financija daje vlastitom ministarstvu u posljednjih se pet godina udvostručio.

Tako je, prema podacima o izvšenju proračuna, Ministarstvo financija u pretkriznoj 2008. raspolagalo s 18 milijardi kuna. U sljedećoj godini imat će više od 34 milijarde kuna.

Glavni razlozi povećanja izdataka koje moraju pokriti porezni obveznici leži u servisiranju državnoga duga. Za te će svrhe država u sljedećoj godini morati izdvojiti 25,16 milijardi kuna. Samo za kamate u sljedećoj ćemo godini morati izdvojiti gotovo 9,5 milijardi kuna. ( A. M.)

Poljoprivreda

Sto milijuna kuna više za sustave navodnjavanja

Ministarstvo poljoprivrede imat će 567 milijuna kuna manje na raspolaganju, ali će povećati troškove administracije sa 179,6 milijuna kuna na 196,9 milijuna kuna. Pri tome će troškovi za zaposlenebiti manji za 1,4 milijuna, sukladno rezanju beneficija, dok će iznos plaća ostati isti. Za neškodljivo uništavanje lešina cifra od 35 milijuna smanjenja je na 27,5 milijuna u idućoj godini. Za označavanje životinja markicama i čipovima također je previđeno 1,5 milijuna kuna manje. Upola je manje i investicijskih potpora u ribarstvu. Uštedjelo se i na satelitskom sustavu nadzora plovila, i to 3,5 milijuna kuna.

Među veće troškove spada ulaganje u sustav navodnjavanja i zaštite od poplava, koje je poraslo za 100 milijuna kuna. ( S. Trajković)

Školstvo

Zbog ušteda sukob sa sindikatima

Vlada je definitivno odlučila raskinuti sporazum s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja iz 1998. kojim im se iz proračuna isplaćuje 2,4 milijuna kuna godišnje za sindikalni rad. Iako je za obrazovanje, znanost i sport planirano oko 230 milijuna manje nego u 2012., samo Ministarstvo obrazovanja materijalne troškove svoje će troškove srezati za 37,4 posto. S druge strane, poticaji udrugama za izvannastavne aktivnosti rastu 97,7 posto, a prijevoz za učenike srednjih škola raste na 250 milijuna kuna, odnosno za 257 posto. ( N. S. Š.)

Ured predsjednika

Josipović će u 2013. rjeđe putovati

Na Pantovčaku ni iduće godine neće biti uređenja prostorija Ureda predsjednika niti okoliša, a štedjet će se i na službenim putovanjima. Ured predsjednika iduće će godine dobiti 7,6 milijuna kuna manje nego u 2012. Najviše od toga srezano je na stavci - tehnički i pomoćni poslovi Ureda - sa 11,6 na 9,16 miilijuna kuna. Tako, primjerice, ni iduće godine neće biti obnovljen sustav grijanja i hlađenja. Manje novca predsjednik će potrošiti i na službena putovanja jer ulaskom Hrvatske u EU neće više morati lobirati za ratifikaciju pristupnog ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26