TOPLINSKI VAL

Ministarstvo zdravstva: Izbjegavajte sunce i pijte puno vode! Vrućine će trajati do 11. rujna!

Ovaj i sljedeći tjedan pržit ćemo se na plus 35, potom će temperatura pasti, no tek za koji stupanj

ZAGREB - Rekordne vrućine koje nas očekuju ovog tjedna nastavit će se i idući. Naime, iako će sljedeći tjedan temperature zraka dosezati do 35 stupnjeva, do 11. rujna možemo očekivati toplije dane nego što je to uobičajeno za kasno ljeto.

U nedjelju kopneni dio Hrvatske i sjeverni Jadran očekuje osvježenje jer meteorolozi u noći sa subote na nedjelju najavljuju pljuskove. No, osvježenje neće potrajati dugo jer će se već početkom sljedećeg tjedna temperature zraka popeti do 35 stupnjeva.

Topla fronta

- Zadržat će se toplo vrijeme, očekuju nas veće temperature nego što je uobičajeno za kolovoz. Vjerujem da će temperatura zraka u rujnu biti čak iznad 30 stupnjeva - kaže poznati meteorolog Milan Sijerković i dodaje kako ove, iako neuobičajene, visoke temperature u kolovozu nisu iznenađujuće. Naime, 19. kolovoza 1946. u Požegi je zabilježeno 39,5, a u Daruvaru 38,3 stupnja. Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza 1952., u Osijeku je bilo izmjereno 39 stupnjeva.

- Temperature koje su u kasno ljeto veće od 35 stupnjeva nazivamo velikom vrućinom jer je uobičajena temperatura za kraj kolovoza maksimalnih 30 stupnjeva - kaže Sijerković.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kažu kako nas nakon nedjelje očekuje malo manje topao zrak na kopnu, ali da se temperature zraka neće dovoljno spustiti da bi se moglo govoriti o vidljivom osvježenju.

Usijani Jadran

Na kopnu će i dalje biti vruće, ali ne kao u ovom tjednu, temperature zraka će dosezati do maksimalnih 35 stupnjeva. Jadran će i dalje bilježiti rekordno visoke temperature jer se uskoro ne očekuje njihov pad.

Nakon 11. rujna ipak ćemo moći odahnuti jer će se temperature zraka osjetno smanjiti i neće više prelaziti 30 stupnjeva. S takvom se prognozom slaže i Sijerković, koji dodaje da bi nas u rujnu trebala osvježiti kišna razdoblja koja će prekinuti dugotrajni niz velikih vrućina.

Ministarstvo zdravstva upozorava: Izbjegavajte sunce i pijte puno tekućine

Ministar zdravstva i socijalne skrbi RH mr. Darko Milinović, dr.med., s obzirom na val vrućina koji je zahvatio Hrvatsku, izdao je preporuke za građane, a posebice za rizične skupine kao što su starije osobe, bolesnici od kardiovaskularnih bolesti i drugi kronični bolesnici, te djeca kako bi se umanjio izraziti negativan meteorološki učinak.

Preproručuje se izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17h, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom te oči zaštiti sunčanim naočalama.

Pijte puno vode i to do 2,5 litre, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati.

U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije obavezno konzultirajte liječnika ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.

Kronični bolesnici moraju redovito uzimati terapiju lijekovima, a kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak. Bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno kontrolirati i regulirati šećer u krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:18