TOKSIČNO MLIJEKO

MINISTARSTVO 'U Sloveniju smo izvezli stočnu hranu s dopuštenom količinom aflatoksina'

 Krišto/CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas kako u hrani za životinje izvezenoj u Sloveniju nije bilo povišene razine aflatoksina, što pokazuju i negativni nalazi pretrage dostavljenih uzoraka.

Ministarstvo je dostavilo Europskoj komisiji informaciju o poduzetim mjerama kao i o negativnim rezultatima pretraživanja hrane za životinje koja je bila predmet izvoza u Sloveniju, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da su 31. siječnja u večernjim satima dobili obavijest od NKT Slovenije o utvrđenoj povećanoj količini aflatoksina M1 u mlijeku, uzorkovanom na mljekomatima u Sloveniji. Na farmi s koje potječe to mlijeko obavljeno je uzorkovanje i analiza hrane za životinje - kukuruznog krmiva podrijetlom iz Hrvatske, u kojoj je utvrđena prisutnost aflatoksina B1 u količini većoj od dopuštene.

U obavijesti iz Slovenije također je navedeno da će se dokumentacija o tome naknadno dostaviti, no do danas navedena dokumentacija i dokazi iz Slovenije nisu dostavljeni.

"Po dobivenoj obavijesti Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede izvršila je nadzor nad tvrtkom koja je isporučila hranu za životinje u Sloveniju te utvrdila da je kupcu u Sloveniji uz hranu za životinje dostavljena i popratna dokumentacija koja sadrži analitička izvješća od dobavljača iz Hrvatske o obavljenim analizama navedenog krmiva, a kojim nije utvrđena prisutnost aflatoksina iznad dopuštene granice", navode iz Ministarstva.

Ističu kako je Veterinarska inspekcija u objektu isporučitelja iz Hrvatske uzela i službene uzorke kukuruznog krmiva te ih uputila na analizu u službeni laboratorij, a jučer su zaprimljeni negativni nalazi pretrage dostavljenih uzoraka.

U jednom uzorku utvrđena je količina od 0,001 mg/kg aflatoksina B1, a u drugom 0,002 mg/kg. S obzirom da je dopuštena količina aflatoksina B1 manja od 0,02 mg/kg razvidno je da se ne radi niti o graničnim vrijednostima navedenog mikotoksina u spornoj hrani za životinje, ističu iz Ministarstva.

Ponavljaju kako se sustavno i kontinuirano provode preventivne mjere usmjerene na suzbijanje moguće pojave prisutnosti aflatoksina u mlijeku, stočnoj hrani i kukuruzu.

Tako je u razdoblju od završetka Akcijskog plana za suzbijanje aflatoksina u mlijeku do danas veterinarska inspekcija obavila kontrolu oko 300 uzoraka mlijeka, pri čemu je u samo 11 uzoraka bilo povećane koncentracije aflatoksina. Proizvođači, u čijem je mlijeku utvrđena viša razina od dozvoljene, odmah su privremeno isključeni iz otkupa.

Veterinarska inspekcija provela je i analizu oko 600 uzoraka hrane za životinje, a u samo tri uzorka nalaz je bio pozitivan.

Poljoprivredna inspekcija je tijekom jeseni na poljima obavila uzrokovanje 60 uzoraka kukuruza, a u samo jednom slučaju je utvrđena razina mikotoksina veće od dopuštene, ali prihvatljiva za ishranu stoke.

Kontrolira se također i svaka cisterna mlijeka prije ulaska u mljekaru te je mlijeko na tržištu pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno je sigurno.

Zbog povećanog rizika uzrokovanog vremenskim prilikama Ministarstvo je donijelo i plan kontrole temeljem kojeg će se tijekom veljače i ožujka inspekcijski nadzori dodatno pojačati, a dodatno su pojačane i edukacije proizvođača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:06