PREOKRET U SPORU

Ministarstvo pravosuđa poništilo rješenja Istarske županije: Imovina župe Dajla vraća se Hrvatskoj!

Novigrad, Dajla, 020811.Samostan Dajla smjesten je uz samo more uz cestu na relaciji Novigrad- Umag. Sam samostan je u vrlo derutnom stanju. U centralnoj zgradi pokraj crkve, zadnja upotreba zgrade bila je u svrhu starackog doma. Drugi dioio je osamdesetih godina Istraturist preuredio u uljaru i podrum ali s nastankom nove drzave to im je oduzeto te vraceno crkvi. Sada stoji zakljucano, zapusteno i prazno. Centralni toranj upotrebljava se jedino kao stup za mobitel antenu. Na slici je samostan Dajla Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa ništavnim je proglasilo rješenja Istarske županije kojima je župi Dajla u vlasništvo dano zemljište na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla , čime je omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama, priopćilo je danas to ministarstvo.

U priopćenju se navodi kako je u postupku upravnog nadzora pribavilo spise u predmetima povrata nekretnina župi Dajla za naknadu oduzete imovine temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Sve o skandalu oko istarske župa Dajla pročitajte OVDJE

Temeljem utvrđenih činjenica, Ministarstvo je 9. kolovoza donijelo rješenje kojim oglašava ništavim rješenja Istarske županije, Ureda za imovinsko pravne poslove iz 1997., 1998., 1999., 2000., 2001., 2002., a kojima se daje u vlasništvo poljoprivredno i građevinsko zemljište, odnosno utvrđuju prava na naknadu u vrijednosnim papirima župi Dajla iz Dajle - Novigrad, kao pravnom slijedniku na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla - Novigrad.

- Rješenja ureda Istarske županije oglašena su ništavim jer su donijeta u stvari o kojoj se ne može rješavati u upravnom postupku naknađivanja imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine jer su ista pitanja riješena međudržavnim sporazumima - stoji u priopćenju.

Dodaje se kako su tim rješenjem Ministarstva pravosuđa ujedno poništeni svi pravni učinci koje su ta poništena rješenja proizvela.

I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u izjavi za Večernji list je objasnio kako je njegovo rješenje osnova Državnom odvjetništvu za pokretanje postupka pred Općinskim sudom u Bujama za upis vlasništva Republike Hrvatske nad imovinom koja je povod spora između države i Crkve te između Biskupije porečke i pulske te benediktinaca iz Italije koji također svojataju tu imovinu.

Na odluku ministra Bošnjakovića kojom je poništio rješenja o povratu nekretnina Dajle, Porečko-pulskoj biskupiji i traži vraćanje te imovine državi, brzopotezno je reagiralo županijsko državno odvjetništvo. Sudu u Bujama već je stigao prijedlog kojima ŽDO traži privremenu zabranu otuđenja i opterećanja nekretnina u vlasništvu Župe dajla, crvkene tvrtke Benedikto d.o.o, imovine u vlasništvu uljara Mate Vekića te Golf Istra Magice. Dakle svih nekretnina koje su temeljem sada poništenih ugovora pripale Porečko-pulskoj biskupiji, ali i onih koje su u međuvremenu dobile nove vlasnike. Tim potezom ministra Bošnjakovića a i pravnim alatom kojim se odmah poslužio DORH cijela priča dobiva zaokret i po neslužbenim komentarima dodatno komplicira tijek sudskog postupka koji je i nadalje u nadležnosti Općinskog suda u Bujama. Odluka ministra Bošnjaković iz domene je upravnog postupka, no sudski je ovaj slučaj i dalje otvoren i jedino se sudskim postupkom cijela ta bitka i sporenje oko vlasništva može okončati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:56