DOGOVOR

MINISTARSTVA POSTIGLA ZAJEDNIČKI STAV OKO SPORNOG NAPUTKA: Postupke je moguće provesti na način opisan u uputi, uz uvjet ispunjavanja jednakih uvjeta

 
 Marko Todorov / CROPIX

Pravnici dvaju ministarstava – branitelja i obrazovanja – završili su sastanak nakon kojega je Ministarstvo obrazovanja poslalo priopćenje. Sastanak je održan zbog različitog pravnog tumačenja postupka izbora ravnatelja škola, odnosno proceduralnih dvojbi na koji način nezaposleni branitelji ostvaruju prvenstvo pri izboru na funkciju ravnatelja škola, a što im omogućuje izmijenjeni Zakon o hrvatskim braniteljima.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

Nakon održanog zajedničkog sastanka predstavnika dvaju Ministarstava znanosti i obrazovanja i Ministarstva hrvatskih branitelja, postignut je zajednički stav kako je, u kontekstu mogućnosti primjene odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i njihovih obitelji i Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, za izbor ravnatelja školskih ustanova, propise moguće primijeniti isključivo na način opisan u uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Postupke je moguće provesti na način opisan u uputi tj. uz uvjet ispunjavanja jednakih uvjeta, odnosno uvjeta propisanih Zakonom (npr. visoka stručna sprema, potrebni staž od 8 godina u sustavu obrazovanja, stručni ispit i da nije pravomoćno osuđen ili se protiv njega ne vodi kazneni postupak za neko od kaznenih djela utvrđenih člankom 106. i sl.), s obzirom da Zakon o odgoju i obrazovanju za izbor ravnatelja ne propisuje dodatne kriterije niti selekcijski postupak temeljem kojeg bi se, na drugi način, mogli rangirati pristupnici natječajnog postupka.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uočivši ovu manjkavost u postojećem Zakonu o odgoju i obrazovanju već je u njegovim izmjenama i dopunama, koje se trenutno nalaze u postupku donošenja u saborskoj proceduri, predvidjelo drugačiji način selekcije i bodovanja natječajnih pristupnika, čime će se osigurati transparentan način zapošljavanja svima pod jednakim uvjetima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja analizirati će postojeću situaciju i naknadno dati školskim ustanovama daljnje upute za postupanje.

Kako je Jutarnji prvi pisao, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poslala je naputak svim školama u Hrvatskoj, po kojoj natječajni kandidat branitelji u startu dobivaju prednost pred nebraniteljem koji ispada iz procedure ukoliko branitelj ispunjava natječajne kriterije. S takvim se tumačenjem nije složilo Ministarstvo branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:03