DARIO NAKIĆ

MINISTAR ZDRAVLJA NEZADOVOLJAN PUŠENJEM U BAROVIMA Šaljem inspektore da utvrde imaju li kafići dobru ventilaciju

 Dragan Matić/EPH

Ne, zasad nećemo zabraniti pušenje u kafićima, ali ćemo novom izmjenom Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda omogućiti da lokalna zajednica odluči hoće li kafići na njihovu području imati “nepušačke oaze”, kaže ministar zdravlja Dario Nakić, potvrđujući tako da će Hrvatska i dalje biti jedna od rijetkih zemalja EU u kojima pušenje u kafićima, čak i bez obveze nepušačkih prostora, opstaje unatoč činjenici da je po broju pušača u europskom vrhu, jer puši više od trećine odraslih, kao i po smrtnosti od posljedica pušenja s oko 12.000 umrlih godišnje.

No, ministar najavljuje jače inspekcijske kontrole u kafićima. Trenutno važeći Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda propisuje snažnu ventilaciju u kafićima u kojima je dozvoljeno pušenje, ali gotovo da ni nema vlasnika koji se drže tih normativa. Prema propisima, duhanski se dim ne bi smio ni osjetiti, ali kako jaka ventilacija troši puno električne energije, velik bi dio prihoda otišao na račune za to, pa su gosti i zaposleni u kafićima izloženi duhanskom dimu u ogromnim količinama. Inspektora koji i inače rade taj posao tako je malo da vlasnici kafića ne riskiraju previše ako se ne drže propisa. Nakić tvrdi da će to promijeniti. Vjerojatno je vrijeme da se promijene i kaznene odredbe jer najveća kazna ne premašuje 15.000 kuna za pravnu osobu zatečenu u prekršaju.

Više od trećine odraslih u Hrvatskoj, odnosno njih oko 32 posto, ovisnici su o duhanu, a ni među mladima ne opada njihov broj. U Europi ima 28 posto pušača, a oko 700.000 osoba godišnje umire prerano, i to njih 50 posto čak oko 14 godina prerano zbog pušenja, navodi se u najnovijem izvješću EK. U Hrvatskoj svake godine umre oko 12.000 pušača, a ne treba zaboraviti ni da pušači zbog te svoje ovisnosti potroše dodatnih 2,5 milijardi kuna, što je dvostruko više od onoga što od trošarina na duhan stiže u zdravstveni novčanik. Hrvatska pripada u manjinu onih država u EU koje su dopustile pušenje u kafićima bez obveze vlasnika da osigura barem izdvojeni prostor za nepušače. Razlog za izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda je direktiva EU o suzbijanju pušenja koja obvezuje zemlje članice da do kraja svibnja promijene zakone u dijelu koji regulira obvezu stavljanja upozorenja o štetnosti pušenja.

- Do kraja 2017. na kutijama cigareta te duhanu u vrećicama uz tekstualno upozorenje mora postojati i slike organa uništenih duhanskim dimom - kaže ministar Nakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:43