ODBACUJE IDEJU 'TRGOVANJA'

Ministar vanjskih poslova BiH: Otočići Veliki i Mali Škoj u Neumskom zaljevu trebaju pripasti nama

'Hrvatska pri tom mora imati mogućnost na odgovarajući način povezati svoj teritorij'
 AP

SARAJEVO - Otočići Veliki i Mali Škoj u Neumskom zaljevu trebaju pripasti Bosni i Hercegovini no Hrvatska pri tom mora imati mogućnost na odgovarajući način povezati svoj teritorij, izjavio je ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija komentirajući dosadašnji tijek razgovora o ovom pitanju između dužnosnika dvoje zemlje.

U izjavi koju u ponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Lagumdžija je kazao kako je i tijekom susreta kojega je proteklog vikenda imao s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić potvrđeno da Hrvatska mora imati neku vrstu komunikacije između dva dijela svojeg teritorija koji je presječen na području Neuma a rješenje za taj problem ne bi smjelo zadirati u suverenitet BiH.

"To znači da ti otoci (Veliki i Mali Škoj) trebaju pripadati BiH a nema razloga da Hrvatska ne bude na adekvatan način povezana", kazao je Lagumdžija.

Dodao je kako je izvjesno da će Hrvatska jednog dana imati interes povezati iz turističkih i strateških razloga Pelješac s ostatkom države što će se osigurati gradnjom mosta a za BiH je pritom važno da taj prometni objekt bude izgrađen sukladno međunarodnom i pravu BiH.

Lagumdžija je odbacio mogućnost da bi BiH i Hrvatska "trgovale" Pelješkim mostom u zamjenu za Veliki i Mali Škoj te vrh poluotoka Klek ističući kako je takvo što možda primjereno za tržnicu no ne i za odnose između dvije države.

Podsjećajući kako je najveći interes BiH pristup luci Ploče Lagumdžija je dodao kako je prošlo vrijeme u kojemu je netko nekoga pokušavao prevariti i kako je to bit nove politike vlada dvije države.

Ministar vanjskih poslova BiH je potvrdio kako će 19. rujna u Bruxellesu biti održan sastanak s predstavnicima Europske komisije čiji je cilj utvrditi mogućnost rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom u oblasti promeeta, zdravstva i graničnog režima.

"Trebamo učiniti sve da BiH i Hrvatska kao dva dobra susjeda i prijateljske zemlje probaju naći što je moguće bolju zajedničku poziciju koja je u zajedničkom interesu a onda vidjeti koliko je moguće da to bude u skladu sa standardima EU. Nakon toga u Bruxellesu ćemo tražiti europsku potporu", pojasnio je Lagumdžija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04