'SVI TREBAJU IMATI TU MOGUĆNOST'

Ministar Ostojić popustio: Gay is OK. Svim ženama i svim parovima treba omogućiti da dobiju dijete!

Zagreb 110707.Dr. Rajko Ostojic, klinika za unutrasnje bolesti kbc-a Zagreb.Foto : Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Šimunović / CROPIX

I žene bez partnera, bez obzira jesu li neplodne ili ne, moći će od svibnja na medicinski pomognutu oplodnju, i to na račun HZZO-a, najavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Hoće li se to primjenjivati i na lezbijske parove, rekao nam je ministar, odlučit će se u javnoj i saborskoj raspravi.

- To je pitanje sociološkog i političkog trenutka, a odgovor će se iskristalizirati tijekom rasprave. Siguran sam da će biti još spornih pitanja. Osobno bih želio omogućiti svim parovima i svim ženama da ostvare svoj san da dobiju dijete i da im to bude dostupno u Hrvatskoj. Moj je stav da to trebamo omogućiti svima pod istim uvjetima. Homoseksualizam se prije 30 ili 35 godina, u moje vrijeme smatrao bolešću. Danas se sve promijenilo, to je normalno stanje. Kako bi rekli Amerikanci, ‘gay is OK’ - rekao je ministar Ostojić.

Davanjem mogućnosti i ženama bez partnera na medicinski pomognutu oplodnju Hrvatska će se svrstati uz većinu zemalja EU: u samo njih šest singl žene nemaju to pravo.

Ministar je ponovio kako smatra da svi trebaju imati mogućnost postupka pod istim uvjetima, bez diskriminacije: bez obzira na to liječe li se od neplodnosti ili ne, svi imaju pravo da im isti broj postupaka (četiri inseminacije i šest postupaka izvantjelesne oplodnje) financira država. Istaknuo je kako mu je najbitnije da se Zakon što prije počne primjenjivati, te će ga stoga poslati u žurnu proceduru.

- Najkasnije sredinom travnja bit će na Vladi, kako bi od svibnja već bio u primjeni - rekao je Ostojić.

Dogovor da ipak ispune predizborno obećanje iz Plana 21 te dozvole ženama bez partnera da se podvrgnu medicinski pomognutoj oplodnji Kukuriku koalicija je, kako doznajemo, donijela na najvišoj razini, odnosno u izravnim pregovorima čelnika SDP-a i HNS-a Zorana Milanovića i Vesne Pusić.

Podsjetimo, narodnjaci su se za takvo zakonsko rješenje zalagali od samog početka, dok su u SDP-u oko tog pitanja u predizborno vrijeme bili vrlo rezervirani. HNS je prije dva dana javno burno reagirao na konačni prijedlog Zakona o pomognutoj oplodnji koji je propisao da na MPO imaju pravo samo bračni i izvanbračni partneri koji svoj status mogu dokazati vjenčanim listom ili potvrdom od javnog bilježnika.

Još u ponedjeljak iz HNS-a je stigla jasna najava: ako ovakav Zakon bude poslan u Sabor, uložit će amandman jer je civilizacijsko pravo svake žene da ima dijete. Već idući dan i iz SDP-a su počeli stizati drugačiji signali. Premda oni u svojem prijedlogu Zakona iz 2008. godine nisu predvidjeli mogućnost MPO-a za žene bez partnera, kao što to nije učinio ni Ostojić u sadašnjem prijedlogu, dali su naslutiti kako bi taj svoj stav ipak mogli promijeniti.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:36