EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

'MINISTAR ORSAT MILJENIĆ JE POVRŠAN I NE RADI BAŠ PUNO' Novi rat u Vladi

U HNS-u su ogorčeni na ministra pravosuđa jer vjeruju da je površan. Krive ga da je zakonom o Perkoviću destabilizirao Vladu i premijera. Milanović ga je kritizirao u četiri oka ali će ga zaštititi jer mu treba za izmjene Ustava kojima želi napokon promijeniti poziciju Ustavnog suda

U trenutku zaključivanja ovog broja Globusa, većina sugovornika s kojima smo razgovarali bili su gotovo potpuno sigurni što će ministar Orsat Miljenić u petak odgovoriti europskoj povjerenici Viviane Reding. “Milanović je teškog karaktera, ali zna da nema smisla dalje inzistirati na Lexu Perković. Najvjerojatnije će se izbrisati odredba zakona koja rješava primjenu uhidbenog naloga, i stvar će brzo biti riješena”, bio je uvjeren jedan Globusov sugovornik. I sve to pokušat će se – iako teško – učiniti u što većoj tišini, i uz što manje spominjanja imena ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Baš je on trenutačno najveća spona između SDP-a i HNS-a, stranaka s ionako narušenim odnosima.

HNS ministra pravosuđa smatra glavnim krivcem za međunarodni skandal koji se, vjeruju, mogao i trebao spriječiti.

Uostalom, gotovo svi istaknutiji HNS-ovci – kaže za Globus sugovornik blizak Vladi – već neko vrijeme, i to znatno prije gafa s Perkovićem, o ministru pravosuđa kojemu je Milanović iznimno blizak, nemaju baš najbolje mišljenje.

“Ovo nije prvi put da je Miljenić površno odradio posao, a dobio bezuvjetnu zaštitu Zorana Milanovića”, tvrdi Globusov sugovornik.

Premijer Milanović s druge strane upravo u HNS-u vidi barem jednako odgovornog krivca za eskaliranje skandala koji se mogao riješiti i tiše.

Milanović je, objašnjava jedan čovjek blizak premijeru, nakon Miljenićevog gafa rješenje htio pronaći na dva načina.

“Prvo je očekivao da će uspjeti natjerati HDZ da na sporni zakon podnese amandmane, a potom se uzdao da će u komunikaciji s Viviane Reding pomoći diplomacija. A to zapravo znači – Vesna Pusić”, otkriva Globusov izvor.

Uspostavilo se da se Milanović tu prevario.

Prvo, HDZ-ovci nisu odigrali onako kako je logično pretpostavio, a onda ni ministrici Vesni Pusić nije padalo na pamet potezati diplomatske veze kako bi branila Milanovićeva ministra.

izostala inicijativa. “HNS je od starta jasno govorio protiv spornog zakona i ustavnih promjena. No, kao i svaki put kad je neki član stranke imao svoj stav, Milanović se uvrijedio”, kaže Globusu jedan sugovornik iz HNS-a.

Ipak, HNS-ovci su propustili primijetiti da je Milanović ipak očitao bukvicu ministru Orsatu Miljeniću.

Ne na isti način kako je to učinio u slučajevima kad su pogriješili neki drugi članovi Vlade, nego malo diskretnije, iza zatvorenih vrata i uz puno manje grubih riječi.

Sugovornici kažu da je Orsatu Miljeniću premijer Milanović uputio oštru kritiku iako ga je u javnosti odlučio zaštititi, i uz to se još jednom iskaliti na koalicijskom partneru.

“Nevjerojatno je da se nigdje javno ne govori o tome kakav je gaf napravio ministar Miljenić, ali se zato od Vesne Pusić očekuje da problem stiša kroz diplomaciju. Pa nejasno je kako je to ona uopće trebala napraviti”, kažu u HNS-u.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:41