VRH HDZ-A PREBACUJE PRITISAK NA OREPIĆA

MINISTAR OREPIĆ SMIJENIO JE ŠEFA PNUSKOK-A MARIA BERTINU Karamarko zatražio smjene u policiji zbog napada na Milijana Brkića

 EPH

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio nam je kako je dosadašnji šef PNUSKOK-a Mario Bertina danas smijenjen.

Podsjećamo, u siječnju je glasnogovornik MOST-a, Nikola Grmoja izjavio da PNUSKOK prati njihova čelnika Božu Petrova, a svoje optužbe temeljio je na anonimnoj predstavci koja je dostavljena saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odbacio je ove optužbe te izjavio da će tužiti Grmoju.

Ranko Ostojić imao je veliko povjerenje u Bertinu koji je radio na operaciji 'Magla', kao i na međunarodnoj operaciji 'Cash' tijekom koje su se tražili pomagači u bijegu generala Ante Gotovine, piše dnevnik.hr. Bertina je na mjestu šefu PN USKOK-a zamijenio Roberta Bogdanića.

Bertina odlazi zbog pritisaka iz HDZ-a?

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i nesuđeni ministar branitelja koji je u nedjelju navečer povukao svoju kandidaturu za tu poziciju, napravio je to - prema tumačenju visokih izvora iz HDZ-a bliskih šefu stranke Tomislavu Karamarku - jer mu je postalo nepodnošljivo da se njegovo ime veže uz aferu oko diplomskog rada, ali i mogućih novih kompromitirajućih informacija koje bi se mogle pojaviti u medijima.

- Karamarko je inzistirao da jedini kandidat za ministra branitelja bude Brkić upravo kako bi pokazao sadašnjem vodstvu policije da ne mogu raditi s HDZ-ovim ljudima što hoće - kaže nam jedan visoki izvor iz HDZ-a.

Tomislav Karamarko, kažu u vrhu HDZ-a, nezadovoljan je što u policijskom sustavu nije došlo do smjena. Prvi potpredsjednik Vlade smatra da je bivši ministar unutarnjih poslova, SDP-ov Ranko Ostojić, iza sebe ostavio kriminalnu skupinu koja radi sve kako bi naštetila HDZ-u, Milijanu Brkiću i samom Karamarku. Tu, prvenstveno, apostrofiraju šefa PNUSKOK-a Marija Bertinu, glavnog ravnatelja policije Vladu Dominića, te dekana Visoke policijske škole Joška Vukosava, koji, kažu u HDZ-u, još rade za Zorana Milanovića, a Most to sve samo promatra.

- Riječ je o sustavu koji zloupotrebljava službe. Kada je Brkić prvi put spomenut kao mogući ministar branitelja, odmah su ponovno obnovili tu prožvakanu konstrukciju o prepisanom diplomskom radu. Zato smo upozoravali na moguće pogubne posljedice održavanja Milanovićeve ekipe tamo. Oni i dalje rade takve stvari i spremni su plasirati nove kompromitirajuće informacije o Brkiću - kaže jedan od najbližih suradnika predsjednika HDZ-a. - To ćemo uskoro riješiti - povjerio se Karamarko jučer jednom svom bliskom suradniku.

Karamarko će, doznajemo, uskoro tražiti smjenu svih čelnih ljudi u policiji. Smatra da je PNUSKOK korišten u stranačke svrhe, a da je nekoliko dokaza za to, od praćenja visokih dužnosnika HDZ-a do slučaja s Linićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:28