DUGOVI TEŠKI 20 MLRD.

Ministar Linić: 'Zaprimili smo 1472 zahtjeva za predstečajnom nagodbom, očekivali smo puno više'

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Do 2. siječnja zaprimljena su 1472 zahtjeva za predstečajnom nagodbom, što je znatno manje nego što je država očekivala, izvijestio je na današnjoj sjednici Vlade ministar financija Slavko Linić.

Ukupni dugovi tih tvrtki teški su oko 20 milijardi kuna, a u njima radi oko 16.000 radnika. Među njima je oko 200 velikih tvrtki: njihova dugovanja dosežu 19 milijardi kuna, a u njima radi 11.600 zaposlenih .

„Obim posla manji je nego što smo očekivali, a očekivali smo 20.000 zahtjeva. To samo dokazuje da su mnoge tvrtke služile za proboj pravne osobnosti, odnosno da su ih vlasnici otvarali da bi stvarali dubioze i ostavljali nam dugove, a sad nam ostaje posao brisanja tih tvrtki“, ocijenio je Linić.

VLADA ODLUČILA |Povećavaju se plaće niza šefova |državnih agencija i institucija!

Uredbom koju je Vlada danas usvojila uređuju se potraživanja države od tvrtki po osnovi poreznog duga. Za rješavanje dugova do 10 milijuna kuna bit će nadležna Porezna uprava, dok će veće dugove riješavati ministar financija. U oba slučaja, konzultirat će se sa Savjetodavnim vijećem.

Vlada je danas usvojila i izmjene u sustavu potpora brodogradnji koje nalažu propisi EU. Država je, kazao je Linić, u razdoblju od 2008. do 2012. godine škverovima odobrila ukupno 14,4 milijarde kuna potpora. No, dio potpora u EU je prestao vrijediti još krajem 2011., a sada se to prenosi i u hrvatski pravni sustav. Po novome, subvencije škverovima će se odobravati za inovacije i financiranje kredita za kupnju brodova, kao i s osnove regionalnih potpora. No, i to će se od 2014. promijeniti jer će se potpore odobravati samo za inovacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:46