KIBERNETIČKI ŠTIT 2018

Ministar Krstičević vodio prvu vježbu protiv kibernetičkih napada

Prva vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod nazivom Kibernetički štit 2018 u MORH-u. Na fotografiji: Vježbu su predvodili ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović
 Boris Kovacev / CROPIX

Ministri obrane, unutarnjih poslova, branitelja, zdravstva, ravnatelji obavještajnih agencija, ravnateljica Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera, ravnatelj policije, ravnatelj Uprave za zaštitu i spašavanje, šef Gorske službe spašavanja, vojni savjetnik predsjednice, predstavnici lokalne zajednice jučer su se našli na jednom mjestu kako bi na strateškoj razini donosili odluke nakon kibernetičkih napada koji su istodobno udarili na informacijske sustave vodoopskrbe, bolnički informacijski sustav i sustav distribucije električne energije u Hrvatskoj.

Sve to pratilo je hibridno djelovanje u vidu plasiranja lažnih vijesti. Svi su oni morali vremenu od jedne minute odgovoriti kako reagirati na informaciju o hakerskom napadu, koga informirati o blokiranju isporuke električne energije, zagađenju vode usred turističke sezone, nemarnom korištenje povjerljivih dokumenata.

Riječ je o prvoj vježbi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod nazivom Kibernetički štit 2018 koja je u četvrtak održana u Ministarstvu obrane, a prisustvovali su joj svi članovi Koordinacije na čelu s ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Jutarnji list imao je jedini priliku prisustvovati samoj vježbi i posvjedočiti koliko su ključni donositelji odluka spremni za donošenje odluka u kriznim situacijama. Riječ je o simulacijskoj vježbi koja se sastojala od pet scenarija, a napravljena je po uzoru na vježbu EU CYBRID 2017. na razini ministar obrane članica EU koja je prošle godine održana u Estoniji.

Svi sudionici zajedno za stolom rješavaju neki zajednički problem, tzv. Table-top exercise. Sudionici vježbe analizirali su nekoliko potencijalno zlonamjernih aktivnosti po zamišljenom scenariju, nakon čega su donosili odgovarajuće odluke u cilju umanjenja štete koja bi mogla nastati kao posljedica tih scenarija.

"Nove sigurnosne ugroze zahtijevaju pravovremenu reakciju i ovakva vježba je izvrsna prilika za stratešku razinu za provjeru znanja i svjesnosti o postojećim procedurama i zakonskoj regulativi", izjavio je uoči vježbe ministar Krstičević.

Nakon 90-minutnog vježbanja može se zaključiti kako su ključni donositelji odluka u kriznim situacijama prilično dobro upućeni u funkcioniranje sustava u kriznim situacijama. No vježba je isto tako pokazala na manjkavost i nedostatak postojeće zakonske regulative. Tako primjerice uopće ne postoji regulativa koja propisuje na koji način spriječiti kompromitaciju klasificiranih podataka, a utvrđen je i nedostatak druge zakonske regulative.

Ciljevi vježbe, među ostalim, bili su jačanje svijesti o sigurnosti svih korisnika kibernetičkog prostora i sigurnosti kritične infrastrukture, ukazivanje na važnost strateških komunikacija u kriznim situacijama i ulogu Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.

Nositelj vježbe bio je Samostalni sektor za informacijske i komunikacijske sustave MORH-a, čiji je načelnik brigadir Bruno Bešker bio direktor vježbe. On je sve sudionika u jasno upozorio kako Hrvatska nije imuna na kibernetičke napade i ustvrdio kako je dosad naš sustav uspješno na njih odgovorio. Ministar obrane Damir Krstičević uvodno je sudionicima konferencije naglasio kako je konačan cilj da u slučaju napada imamo uređeni sustav koji zna reagirati u izvanrednim situacijama. Na samoj konferenciji u više se navrata moglo čuti kako je bitno podizati svijest korisnika kibernetičkog sustava kako bi ljudi bili svjesni da kibernetičke napade velikih razmjera olakšavaju upravo vlastitom nepažnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:44