ŠTRAJK U HŽ-U

Ministar Kalmeta: Kupit ćemo nove lokomotive

Sindikati su vrijeme obustave prometa birali kako bi HŽ imao što manje štete od prosvjeda jer, napominju, 'kašnjenje od 15 minuta nije ništa neuobičajeno za HŽ'
Ilustracija
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Od 10.55 do 11.10h u Hrvatskoj su stajali svi vlakovi.

Četiri sindikata HŽ-a (Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ-a, Sindikat prometnika vlakova Hrvatske i Sindikat strojovođa Hrvatske) prosvjedom su željeli upozoriti vlast i javnost kako s nastavkom dosadašnje politike prema HŽ-u prijeti ne samo obustava prometa na pojedinim prugama nego i gašenje željezničkog prometa u cijeloj Hrvatskoj.

Ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, sindikati za 30 dana najavljuju veliki štrajk.

Sindikalne čelnike na razgovor je primio ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Rekao je kako se linije ipak neće ukidati, uskoro će se kupiti nove lokomotive, ali će se od iduće godine ustrojiti i novi vozni red, javlja HTV.

Sindikati očekuju postizanje dogovora o njihovim zahtjevima jer im se, kažu, ne ide u organiziranje dugotrajnog štrajka. Današnje su vrijeme obustave prometa birali kako bi HŽ imao što manje štete od prosvjeda jer, napominju, "kašnjenje od 15 minuta nije ništa neuobičajeno za HŽ".

Većina putnika na zagrebačkom Glavnom kolodvoru nije znala za štrajk. Vlakovi ionako uvijek kasne, kažu putnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:45