KRITIZIRAO IDEJU

MINISTAR JOVANOVIĆ ‘Ne treba smanjivati broj studenata, nego mijenjati programe’

Ako ne ostvarimo cilj o više visokoobrazovanih ljudi, Hrvatska nikad neće biti konkurentna, kaže ministar
Zagreb, 240214.NSK.Svecana konferencija u povodu obiljezavanja pocetka programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport Erasmus + odrzana je u Nacionalnoj i sveucilisnoj kniznici.Na fotografiji: ministar Zeljko Jovanovic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Hrvatska trenutačno ima 130 posto slobodnih upisnih mjesta za svaku generaciju završenih maturanata. Ne samo, dakle, da se svaki maturant može upisati na studij, nego još možemo 30 posto generacije uvesti izvana. Očito je da imamo previše studijskih mjesta. Kada bismo to sveli na 60 ili 70 posto generacije završenih srednjoškolaca, to bi još uvijek bilo sasvim dovoljno, pri čemu bismo kapacitete visokih učilišta mogli reducirati gotovo za polovicu.

Takvo razmišljanje iznio je u intervjuu za Jutarnji savjetnik premijera za znanost Neven Budak, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović prokomentirao ga je rekavši kako “ne treba baš doslovno čitati rečenice profesora Budaka”.

Nova radna mjesta

- Nije moguće prepoloviti broj studenata, a to bi bilo i štetno jer se time ne ostvaruje cilj o postotku visokoobrazovane populacije, što je za konkurentnost hrvatskog društva izuzetno važno - kaže Jovanović.

U Hrvatskoj, dodaje, ima premalo radnih mjesta i otvaranje novih radnih mjesta je ključ budućnosti. - Valjda ćemo otvarati radna mjesta za visokoobrazovane stručnjake. Po meni ne treba smanjivati broj studenata, nego mijenjati strukturu i studijske programe - kaže ministar znanosti.

Broj studenata će se smanjivati silom prilika, dodaje, jer brojke o broju osnovnoškolaca pokazuju stalni pad. - Sve to odrazit će se i na broj studenata, jer je 2010. godine broj upisnih mjesta na studijskim programima visokih učilišta u Hrvatskoj iznosio 41.304, a ove godine 37.572. Broj studenata prema znanstvenim područjima je nepovoljan, i to treba mijenjati tako da se smanjuje broj studenata na društvenim i humanističkim područjima studija, a raste u području medicinskih, tehničkih, prirodnih i biotehničkih znanosti - smatra Jovanović.

Da kvote ne treba rezati, pogotovo ne naglo, smatraju i čelnici sveučilišta. Predsjednik Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Puli, Alfio Barbieri, Budakovo razmišljanje smatra drastičnim, a rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš opasnim.

- Opasno je i riskantno iznositi ovakva razmišljanja bazirana na osobnim dojmovima o sustavu. Linearno rezanje po cijelom sustavu ne bi bilo dobro - kaže rektor Bjeliš, čije sveučilište svoju godišnju kvotu iznad 12 tisuća studenata na 95 posto mjesta popuni u prvom roku.

Nema analize

U Zagrebu studira oko 70 tisuća studenata (što je nešto ispod polovice ukupnog broja studenata na javnim sveučilištima u Hrvatskoj), no u Rektoratu upozoravaju da ne postoji solidna analiza stanja po studijskim programima u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:48