PRVO KADROVIRANJE NOVE VLADE

Ministar ekspresno imenovao novu šeficu Povijesnog muzeja

Jakovina: Ova vlast neće gledati stručnost već uklapa li se osoba u projekt Gašparović: Stigle su četiri prijave, a dvije najbolje su bile od Mataušić i Brstilo
Zagreb, 220116.Trg svetog Marka.Veliko zanimanje okupljenih medija izazvao je kandidat za ministra kulture Zlatka Hasanbegovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Moglo se očekivati da će prvi potez novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića biti vezan uz Hrvatski povijesni muzej (HPM). Ne samo zato što je to njegova struka, nego i zato što je riječ o vrućoj točki kulture. I sam je najavio da će upravo HPM biti njegov prioritet, projekt od strateškog značenja.

Vrlo je brzo novi ministar imenovao novu ravnateljicu Hrvatskog povijesnog muzeja, Mateu Brstilo Rešetar. Pravno nije ništa sporno jer je natječaj bio u prosincu, i ministar po zakonu imenuje novog ravnatelja, a struka o radu svoje kolegice u pravilu ima pozitivan stav, no vrlo je teško promatrati ovo imenovanje izvan konteksta već mnogo puta citiranih izjava aktualnog ministra, među kojima je i ona da je “antifašizam floskula”.

Ankica Pandžić

U izjavi za medije, pak, novi je ministar rekao da je “nova ravnateljica odabrana na temelju životopisa”, nije, doduše, spominjao program.

Nova ravnateljica Matea Brstilo Rešetar kazala nam je da ne želi davati izjave dok ne preuzme mjesto, jedino je rekla da će njezin program “biti na tragu programa Ankice Pandžić”. Podsjetimo, riječ je o ravnateljici koja je prethodila v.d. ravnateljice Nataši Mataušić.

Jedan od članova Vijeća Ministarstva kulture koje je odlučivalo o novom ravnatelju bio je i Miroslav Gašparović, inače ravnatelj MUO. On nam je rekao sljedeće: “Stigle su četiri prijave. Dvije najbolje su bile Nataše Mataušić i Matee Brstilo Rešetar”. Je li onda Vijeće donijelo konačnu odluku? “Ne. Nismo željeli. Naime, po zakonu koji je bio na snazi zadnjih par mjeseci bilo je da Vijeće predlaže, a ministar donosi konačnu odluku. Zato nismo ni htjeli ništa odlučiti, poslali smo obje prijave koje smo smatrali korektnima, bio je to naš ‘statement’”, kaže Gašparović. Dodaje i da je nova ravnateljica, povjesničarka i povjesničarka umjetnosti, svoju karijeru započela u MUO.

Mlada kustosica

Zvonko Maković, predsjednik Društva povjesničara umjetnosti pak, koji je više puta upozoravao na situaciju oko Povijesnog muzeja, kaže: “Prije toga je bio raspisan natječaj na koji se nitko nije javio. Ankica Pandžić, koja je do tada bila ravnateljica, odlučila je da se neće javiti i imenovana je Nataša Mataušić, no za v.d. ravnateljice, ne ravnateljicu”. Na pitanje može li ministar s takvim stavovima o antifašizmu utjecati na postav Muzeja, Maković odgovara: “Ministar ne smije utjecati na postav Muzeja. Ako tako bude, u tom ćemo slučaju protestirati, no ne unaprijed”.

Povjesničar Tvrtko Jakovina kaže da mu je osobno krivo zbog razrješenja Nataše Mataušić. Novu ravnateljicu, dodaje, ne poznaje i o njoj ništa ne zna. Jakovina je bio u Vijeću Ministarstva kulture koje je odlučivalo o postavu novog HPM-a i, kako kaže, “dosta smo odmaknuli od nulte točke”. Smatra da je cilj ministrove odluke antagoniziranje javnosti: “Ova vlast neće gledati na stručnost nego samo uklapa li se netko u ‘strateški projekt’”.

Profesor Neven Budak kaže da je Nataša Mataušić radila na koncepciji novog postava te da je posao obavljala kvalitetno i intenzivno.

Matea Brstilo Rešetar, pak, kustosica je mlađe generacije (rođena je 1978.) koja je radila i stalni postav Muzeja Nikole Tesle u Smiljanu, a do sada je u HPM-u bila kustosica zadužena za heraldiku i sfragistiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:12