'ZAMRZAVANJE' FIMINIH DIONICA

Mimoviću propao posao: dionice kupuju mirovinci i Podravka

Podravka lani u državni proračun uplatila čak 500 milijuna kuna
 Sandra Šimunović/CROPIX

KOPRIVNICA - Uprava i NO Podravke pripremaju sjednicu na kojoj će raspravljati o rješavanju odnosa s mađarskom OTP bankom i poslovnim rezultatima za prvi ovogodišnji kvartal. Sjednica bi se trebala održati za desetak dana, a jedan od predloženih zaključaka trebao bi omogućiti Podravki da do rujna definira konačan dogovor s OTP-om o 10,64 posto dionica koje su formalno na računu Fime Ami na Malti.

Prema dogovoru s menadžmentom Podravke, OTP će 'zamrznuti' status tih dionica do kraja rujna kada Podravki istječe rok za njihov otkup. Drugim riječima, to znači kako se dionica ipak neće dokopati srbijanski biznismen Ranko Mimović . Kako se doznaje u krugovima NO-a koprivničke tvrtke, do rujna bi trebao biti definiran konačan model preuzimanja dionica koje OTP drži kao zalog za kredit.

Zasad se razmatra mogućnost da dio tih dionica otkupi Podravka za trezor, a dio mirovinski fondovi koji trenutačno drže oko 22 posto udjela i, kako se ovih dana čuje od njihovih predstavnika, iznimno su zainteresirani za takav model.

Na skorašnoj sjednici NO-a bit će usvojeni i poslovni rezultati za prvi kvartal koji su, prema neslužbenim informacijama, bolji od lanjskih jer je Podravkina prodaja u ožujku bila šest posto veća nego u istom mjesecu prošle godine. Podravkini financijaši izračunali su i kako je koprivnička kompanija lani uplatila u državni proračun čak oko pola milijarde kuna putem poreza i drugih davanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:06