HRVATSKA PRED ULASKOM U EU

Mimica u Bruxellesu: Izvješće EU o monitoringu Hrvatske bit će pozitivno

 Dragan Matić/Cropix

BRUXELLES - Podpredsjednik Hrvatske vlade Neven Mimica vjeruje da će izvješće o monitoringu Hrvatske koje će za dva tjedna objaviti Europska komisija biti pozitivna po Hrvatsku te da neće dati povoda nekoj državi članici EU da odugovlači sa procedurom ratifikacije Hrvatskog pristupnog ugovora.

Mimica je to rekao danas u Bruxellesu nakon sastanka sa povjerenikom Europske Unije za proširenje Stefanom Fuleom. Prema očekivanjima potpredsjednika hrvatske Vlade sveubohvatni izvještaj iz monitornga će potvrditi da je Hrvatska na svim područjima zabilježila napredak u ispunjavanju obveza iz pregovora te se priprema po planu za članstvo u EU. Također očekuje da će Komisija naglasiti i ona područja gdje se od Hrvatske očekuje nastavak ispunjavanja preuzetih obveza.

Najavio je da će sutra u Bruxellesu boraviti i ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji će sugovornike iz Europske komisije izvjestiti o napretku kojeg je Hrvatska učinila u području pravosuđa, u smanjenju broja neriješenih predmeta, procesuiranju ratnih zločina kao i suđenjima za korupciju, što je posebno područje od interesa Europske Unije.

Mimica je rekao da ne očekuje posebne probleme u nekim državama članicama EU oko ratifikacije Ugovora o pristupu Hrvatske, ali je dodao da će možda neke države da bi okončale tu proceduru pričekati i zadnje izvješće u travnju sljedeće godine.

Mimica je rekao da nema ništa novo oko planova za moguću gradnju Pelješkog mosta jer se čeka izrada studije o izvodljivosti koje će pokazati koja je opcija najbolja i najizvedljivija.

Mimica je jučer sudjelovao i na Ministarskom sastanku Vijeća općih poslova EU na kojem je bilo riječi o budućem EU proračunu za sljedeću godinu. On je rekao kako Hrvatska neće trpiti nikakvu štetu od mogućih promjena sredstava u proračunu jer su sredstva za Hrvatsku dogovorena i dio su pristupnog Ugovora. Hrvatska je zatražila također mogućnost da nakon stupanja u članstvo ima mogućnost korištenja financijske omotnice za odredjenu godinu u roku od četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:52