ŠTEDNJA U PUNOM JEKU

Mimica: 'Ranije su Vlade vodile politiku sve za glasove, a glasove ni za što'

Dodatke Vlada uglavnom nije uspjela smanjiti, što za posljedicu ima i znanto prekoračenje državne potrošnje
 Dragan Matić/Cropix

Sutra počinju pregovori o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru, a potom i o grasnkim kolektivnim ugovorima, najavio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica.

Upozorio je kako je problem u politici plaća nije u osnovici plaća, nego u brojnim dodacima. Njih Vlada uglavnom nije uspjela smanjiti, što za posljedicu ima i znanto prekoračenje državne potrošnje.

„Ranije su Vlade time vodile ne politiku kupnje socijalnog mira, nego politiku 'sve za glasove, a glasove ni za što'“, ocijenio je Mimica.

I premijer Milanović istakao je kako ni jedno pravo u Hrvatskoj nije dirano, te kako je teret krize dosad uglavnom snosio privatni sektor.

„Moramo se zapitati koliko je to moguće. Moramo shvatiti da više ne možemo snositi ovakav teret javne potrošnje. Gospodarstvo je i ove godine palo, a teret potoršnje je ostao isti“, zaključio je Milanović.

U dosadašnjim potezima u politici plaća u Vladi ipak vide pripremu terena za veće uštede u sljedećoj godini. K tome, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU-fondova Branko Grčić vjeruje da bi u idućoj godini moglo doći do jačanja ulaganja privatnog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:37