MAGLA ILI INVESTICIJE

Milošević odgovara Čačiću: Najlakše je reći 'nisam dobio ništa, krećem od nule ja sam jadan!'

 CROPIX

Na optužbe prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da su ostavili maglu, a ne investicije reagirao je u Saboru Domagoj Ivan Milošević (HDZ).

- Gospodin Čačić je dobio posebno izvješće iz mog ureda poveliko izvješće koje u sebi sadrži popis svih javnih projekata koje je moj ured podržavao i gurao. Dakle, svih 20 milijardi kuna vrijednih projekata, u kojoj su fazi, imenom i prezimenom. Dobio je oko 45 milijardi kuna privatnih projekata, sa imenima investitora i fazom u kojoj se nalazi. U tom izvješću ne samo da smo bili detaljni, nego smo i dali do znanja što su bila putovanja, s kim se razgovaralo, u kojoj su fazi razgovori, pisma namjere pojedinih ozbiljnih stranih izvođača, izvještaj sa međunardonog investicijskog foruma kojega je Vlada organizirala prošlog listopada.... - kazao je danas Milošević te naglasio da je uz projekte, "kao njegov mali prilog - strategiju stranih ulaganja''.

Naglasio je kako je nova Vlada od njih dobila veliki materijal.

- Usto sam mu rekao da mu stojim na raspolaganju ako mu treba nešto objasniti ili pomoći. A on je sad u prilici, dobio je, i on i Vlada, mandat građana da pokažu što umiju. Danas vidim da su odlučili potpisati ugovor za novu zračnu luku u Zagrebu i siguran sam da će nastaviti sa svim investicijskim projektima. U kampanji i planu 21 svi investicijski projekti su oni koje je ova Vlada počela ostvarivati - kazao je Milošević.

Na inzistiranje novinara kako je Čačić rekao da mu je ostavljveno ništa i da je sve bilo prodavanje magle, Milošević je rekao kako je najlakše reći: Nisam dobio ništa, krećem od nule ja sam jadan!

Upitan da nabroji neke investicije koje je doveo u Hrvatsku Milošević je nabrojio Zračnu luku Zagreb, investicije HEP-a Plomin i Ombla, investicije Janafa, HAC-a i HŽ-a.

- Govorimo i o desecima privatnih projekata. Reći ću jedan privatni projekt koji je osobito važan, to je LNG na otoku Krku. Nakon našeg investicijskog foruma došla su pisma namjere za LNG. Zainteresiranu su najveća investicijska banka u energetici Macquarie i Quatar Petroleum koji je najveći na zemaljskoj kugli u LNG-u. U šest mjeseci nije bilo moguće poreknuti velike projekte - kazao je Milošević.

Zaključio je kako je bivša Vlada donijela i akcijski plan za uklanjanje preporeka ulagačima gdje je preko 45 mjera, izmjena zakona i podzakonskih akata kako bi privatni investitori lakše ostavrivali svoj ulaganja.

Ovo što je Vlada predstavila nije nikakva mapa investicijskih projekata nego prikaz nečega što je bilo i nekakvih brojki za koje se pretpostavlja da će biti ako se dogode neke investicije - komentirao je predstavljeni katalog investicija Vlade bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač (HDZ).

- Ovdje nisam uspio pronaći niti jedan konkretni projekt. Ne znam gledam li pravu prezentaciju, ali mislim da je to to jer smo je skinuli s portala Vlade. Realizirane investicije u 2011. godini u javnom sektoru su bila, kako je on to napisao, 1.239.500.000 eura. On predviđa, a ne vidimo iz kojih projekata jer ih ne vidimo ovdje, 1.230.000.000 eura. Uopće ne želim komentirati to što je on rekao da je našao, potpuno je jasno da se Vlada barem u zadnjih godinu i pol dana intenzivno bavila pripremom projekata, naravno da su projekti u energetski sektor dugotrajni i naravno da smo i mi zatekli određeni dio projekata koji je u većoj fazi pripremljenosti, a koji je zapravo bio u fazi ideje, naravno da se na toj pripremi radilo - kazao je Popijač te zaključio da Čačićeve izjave da je pronašao maglu ne vrijedi ni komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:24