NAKON TEŠKIH OPTUŽBI

MILJENIĆ ODBRUSIO TURUDIĆU 'Tvoje riječi su teorija urote, na istoj razini kao i atentat na Kennedyja'

 Nikša Stipaničev/CROPIX

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je izvijestilo da do sada nije raspravljalo ni imenovalo niti jedno izborno tijelo za predsjedničke izbore, reagirajući na jučerašnju tvrdnju predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića kako je "saznao" da na tim izborima zbog svoje odluke o izručenju Josipa Perkovića neće biti predsjednik izbornog povjerenstva.

"Izborna povjerenstva koja će provoditi izbore za predsjednika Republike Hrvatske imenovat će se nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske, kao što je bila i do sada uobičajena praksa u svim dosadašnjim izborima", navodi u priopćenju predsjednik DIP-a i Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Spornu izjavu u Lepoglavi je komentirao i ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je Turudićeve riječi nazvao teorijom urote. "Ne znam što bih rekao na tako nešto, to spada u teorije urote. Neću sada spominjati Kennedyjevo ubojstvo, ali to je te razine", kazao je ministar.

Pojasnio je da o predsjednicima lokalnih izbornih povjerenstava odlučuje Državno izborno povjerenstvo kojem su na čelu suci Vrhovnog suda. "Dakle izvršna vlast s tim niti je imala niti ima veze", zaključio je Miljenić.

Turudić je jučer za HRT izjavio da je saznao saznao kako na predstojećim predsjedničkim izborima, kao predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, više neće biti predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva, što će biti presedan u "praksi demokratske Hrvatske".

"Ako me pitate ima li to ikakve veze s mojom ulogom u postupku izvršenja europskoga uhidbenog naloga u odnosu na Josipa Perkovića, odgovor je da, mislim da ima", rekao je Turudić za HRT.

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić jutros je za HRT prokomentirao da Turudić slovi za kandidata za ministra pravosuđa u vladi Tomislava Karamarka, ako ona ikada bude sastavljena, te da to nije izjava suca, nego političkog kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:06