'U HRVATSKOJ NEMA OPASNE BAKTERIJE'

Milinović: Nema straha, hrvatsko povrće je sigurno i zdravo. Dokaz za to smo ministar Čobanković i ja!

U Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan sumnjivi slučaj. Odmah po izbijanju zaraze u Njemačkoj digli smo stupanj pripravnosti naših sanitarnih inspektora.
Varazdin, 030611.Ministar poljoprivrede Petar Cobankovic danas je posjetio proizvodjaca povrca iz Vidovca kod Varazdina Zlatka Zadravca. Posjet je bio u namjeri da se pomogne domacim proizvodjacima povrca i pokaze da je hrvatsko povrce zdravstveno ispravno.Na slici: ministar Cobankovic probao je povrce.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

NOVI MAROF - Nema straha od Escherichije Coli u Hrvatskoj. Nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze u Hrvatskoj, a s obzirom da epidemija u Njemačkoj jenjava nadamo se i da će ostati tako. Hrvatski građani mogu slobodno konzumirati povrće proizvedeno u Hrvatskoj. To je povrće zdravo i sigurno, a dokaz za to smo ministar Čobanković i ja. Vidjeli ste da smo javno konzumirali hrvatsko povrće i vidite da smo živi i zdravi - naglasio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović prilikom svoje posjete Novom Marofu.

Milinović je u Novom Marofu razgledao lokaciju na kojoj će u sljedećih godinu dana biti izgrađen novi Centar za socijalnu skrb kojem će gravitirati 30 tisuća stanovnika Novog Marofa i okolice. No, novinare su više zanimale aktualne informacije oko epidemije koja se iz Njemačke proširila na još neke zemlje Europe.

U Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan sumnjivi slučaj. Odmah po izbijanju zaraze u Njemačkoj digli smo stupanj pripravnosti naših sanitarnih inspektora i mogu vam reći da su sve namirnice koje su došle iz Njemačke i Španjolske u Hrvatsku temeljito pregledane.

S druge strane, hrvatskim građanima možemo poručiti da mogu bez ikakvog straha konzumirati hrvatsko povrće jer je ono apsolutno zdravo i sigurno - poručio je Milinović.

Izvor zaraze još se istražuje

Vlasti u Njemačkoj još uvijek ne znaju što je izvor zaraze bakterijom E. coli. S farme Gärtnerhofes Bienenbüttel jučer je uzeto 40 uzoraka klica, a nakon ispitivanja 23 uzorka utvrđeno je da među njima nema izvora zaraze.

Ostali uzorci još se obrađuju, a broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom sinoć se popeo na 23. Sve žrtve su iz Njemačke, osim jedne Šveđanke. U Njemačkoj i još nekoliko europskih zemalja ukupno je zaraženo oko 2.300 ljudi.

Zbog opasne bakterije, održat će se hitan sastanak europskih ministara za poljoprivredu i sigurnost hrane. Najavljeno je da će EU predložiti financijsku kompenzaciju proizvođačima voća i povrća koji bilježe velik pad prodaje, ponajprije u Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:41