PORUKA IZ GOSPIĆA

Milinović istaknuo kandidaturu za šefa HDZ-a: Izborni rezultat je loš, a odgovorna je Kosor!

Gospic, 201211.Predsjednik HDZ-a Licko Senjske Zupanije sa suradnicima na konferenciji za novinare u Gospicu se osvrnuo na izborni rezultat stranke izrazavajuci zadovoljstvo pobjedom u devetoj izbornoj jedinici a nezadovoljstvo na nacionalnoj razini.Na slici: gradonacelnik Gospica Milan Kolic; zupan Licko Senjski Milan Jurkovic i Darko Milinovic.Foto: Robert Fajt / Cropix
 Robert Fajt / CROPIX

GOSPIĆ - Iako je to nije izrjekom rekao, u govoru predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije u Gospiću Darka Milinovića , mogla se "namirisati" kandidatura za predsjednika HDZ-a na predstojećim unutarstranačkim izborima.

Za razliku od većine HDZ-ovih županijskih organizacije koji za izborni poraz prihvaćaju "kolektivnu odgovornost", Ličani su jasno izrazili nezadovoljstvo izbornim rezultatom za koji "odgovornost snosi prva osoba u stranci". Milinović je oko sebe okupio sve predsjednike gradskih i općinskih odbora, te pripadnike stranbačke mladeži. U 15-minutnom govoru riječ "nezadovoljstvo" je spomenuo pet puta, a gotovo jednako toliko puta je naglasio kako su zaključci s njihovog sastanka jednoglasni.

- Bio sam siguran u pobjedu, jer mi ne radimo zadnja dva tjedna kampanje već posljednje četiri godine, i to je rezultat izbora pokazao. HDZ danas nije na koljenima, ali smatramo da smo mogli postići bolji rezultat, ovaj je najlošiji u povijesti - zaključio je Milinović.

Na konkretno pitanje hoće li se kandidirati rekao je:

- O svojoj odluci ću, kada za to dođe vrijeme, najprije obavijestiti predsjednicu stranke, mislim da je to demokratski standard, a onda i hrvatsku javnost. U ovom trenutku ne razmišljem o ničemu, već samo o borbi za demokratizaciju unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

Odgovarajući na pitanje je li predsjednica stranke Kosor najodgovornija za poraz kazao je: Da je HDZ pobjednik, ne bi nitko slavio Darka Milinovića, već Jadranku Kosor , s pravom.

- Ja sam na zadnjim lokalnim izborima rekao da ću, ako HDZ ne da župana, ja dati ostavku. Da se razumijemo, ne tražim ostavku Jadranke Kosor niti bih podupro takvu inicijativu, ali naravno da odgovornost snosi prva osoba u stranci - rekao je Milinović, dodajući da bi bio "puno sretniji da je 9. izborna jedinca gubitnik, a ostalih devet izbornih jednica pobjednici, da je on jedini gubitnik, a da je HDZ pobjednik".

Naglasio je da lički HDZ-ovci "čvrsto podupiru sve demokratske procese u HDZ-u te da će se čvrsto boriti i oštro suprotstavljati protiv teze da na mjesto predsjednice, zamjenika, članova predsjedništava, bude samo po jedan kandidat jer bi to bio korak natrag u demokratizaciji stranke. HDZ pod tim uvjetima ne bi mogao računati na blistavu budućnost".

- Pojedini ŽO i pojedine udruge unutar stranke su pod pritiscima da se nekima u HDZ-u daje posebna potpora. Mi se odlučno protivimo takvoj blokovskoj podjeli, mi smatramo da treba biti više kandidata, i ŽO LSŽ će dati potporu svima onima koji se žele kandidirati na bilo koje mjesto. Oštro se suprotstavljamo instrumentalizaciji županijskih odbora i onima koji ovih dana pokušavaju staviti u podređeni položaj županijske odbore - kazao je Milinović dodajući da će "demokartizacija stranke rezultirati ujedninjenjem i jačanjem, što će osigurati povratak na kormilo države".

Darko Milinović kaže da će se zalagati da svaki HDZ-ovac osobno na tajnim izborima glasa za predsjednika stranke.

- Možda to neće biti moguće na ovim izborima, ali bit će na sljedećim - zaključio je znakovito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:28