JOŠ JEDNA AFERA

MILIJUN KUNA HONORARA Poticali Ivu Sanadera da zaustavi istragu

 Goran Mehkek / CROPIX

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader našao se u središtu još jedne afere, ovaj put u Austriji. Antikorupcijski ured austrijskog tužiteljstva u Beču podnio je kazneni nalog protiv tamošnjeg tajkuna Renea Benka, suvlasnika tvrtke za ulaganje u nekretnine Signa Holding, te njegova prijatelja i poreznog savjetnika Michaela Passera, nekadašnjeg Sanaderova poslovnog partnera. Optužba glasi da su potaknuli Sanadera da za nagradu od 150.000 eura “okrene” jedan porezni postupak u Italiji u njihovu korist.

Potvrdio je to i glasnogovornik spomenutog tužiteljstva Erich Mayer. Dogodilo se to nakon što je Sanader otišao s dužnosti predsjednika Vlade. Je li trebao urgirati preko svog nekadašnjeg kolege Silvija Berlusconija ili nekog drugog, za sada nije jasno. Iz tužiteljstva se također nije moglo doznati je li Sanader bio obuhvaćen istragom u ovom slučaju.

Informacije iz sefa

No, kako doznajemo, cijela priča počela je upravo od Sanadera. Naime, pretragom njegova sefa u Raiffeisenlandesbank Tirol početkom prošle godine, Austrijanci su uz štednu knjižicu te nešto gotovine, pronašli i određene dokumente, među kojima je bio i svojevrsni konzultantski ugovor koji je Ivo Sanader zaključio sa svojim poslovnim partnerom krajema 80-tih i početkom 90-tih godina Michaelom Passerom. Ugovorena je nagrada za Sanadera od 150.000 eura, i spominjala se tvrtka Signa.

No, tek godinu dana kasnije austrijski su istražitelji uspjeli otkriti što se krije u pozadini tog ugovora, što je Sanader trebao napraviti za Signu. U kolovozu je otvorena istraga, koja je sada okončana optužnicom spomenutog dvojca.

Tvrtka Signa 03, talijanska tvrtka kćer Signa holdinga, koji u svom portfelju ima nekretnine vrijedne pet milijardi eura, a jedna od tih nekretnina je i Hoto toranj u kojemu je smješten T-com, u Savskoj cesti u Zagrebu, u Milanu je imala porezni postupak koji je završio presudom protiv te tvrtke.

Signa je uložila žalbu, a Benko je preko Passera, tvrdi austrijsko tužiteljstvo, angažirao Sanadera da uz pomoć svojih kontakata u Italiji urgira da se postupak ubrza, ali i da se preokrene u njihovu korist. No, do realizacije plana na kraju nije došlo.

Bečko tužiteljstvo taj je slučaj okvalificiralo kao kazneno djelo pokušaja zabranjene intervencije, odnosno nezakonitog utjecaja na nositelje vlasti u Italiji. Benku i Passeru prijeti zatvorska kazna do pet godina.

Stari prijatelji

Prema pisanju austrijskih medija, uz Passera s kojim je imao tvrtku u Tirolu, Sanader se od ranije poznaje i sa 35-godišnjim Benkom, koji je također boravio u toj austrijskoj pokrajini, u kojoj je Sanader studirao. Benko je za austrijske medije izjavio da Passer za sklapanje ovakvog ugovora sa Sanaderom nije imao odobrenje tvrtke, te da ona nema ništa s tim. U odborima Signa holdinga inače sjedi niz bivših istaknutih austrijskih dužnosnika, počevši od prijašnjeg kancelara Alfreda Gusenbauera i Passerove bivše supruge, nekadašnje vicekancelarke Susanne Riess-Passer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:06