BITKA PROTIV HDZ-A

MILANOVIĆEVA STRATEGIJA ZA SPAS REJTINGA ‘Nema reformi, samo PR i napadi na HDZ’

U Vladi smatraju da je sličan preokret na kraju prvog mandata napravio i Sanader
Daruvar, 060614.Predsjednik Vlade Zoran Milanovic prisustvovao je svecanom otvorenju 16. Medjunarodne izlozbe vina i sajma tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske zupanije Vinodar 2014.Na fotografiji: zupan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, ministar Tihomir Jakovina i Zoran Milanovic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

“Siguran sam kako možemo preokrenuti trendove i prestići HDZ. Uostalom, još je petnaest mjeseci do parlamentarnih izbora, pa ako je 2007. Ivo Sanader u pola godine dostigao našu prednost koja je iznosila osam posto, onda i mi možemo prestići HDZ i pobijediti”, zaključio je visoki izvor u Vladi s kojim smo u petak predvečer razgovarali o posljednjim anketama koje su gotovo katastrofalne za SDP i ostatak vladajuće koalicije.

Čini se, međutim, kako u vrhu Vlade još smatraju da je riječ o prolaznom trendu, koji je zabrinjavajući, ali se može promijeniti.

“Zar stvarno mislite da će za HDZ-ovu koaliciju na izborima glasati četrdeset posto birača”, pitao je sugovornik Jutarnjeg lista, očigledno aludirajući kako smatra nemogućim da Tomislav Karamarko i desne stranke privuku toliko birača.

U Vladi su uvjereni (ili barem žele ostaviti takav dojam) da će se glasači oduprijeti strankama koje žele smanjiti prava raznim manjinama i koje propagiraju nacionalističke stavove kakvi su dominirali političkim životom prije dvadeset godina.

Usto, prema sudskoj presudi, HDZ je proglašen kriminalnom organizacijom, a bivši premijer Ivo Sanader osuđen je na dugogodišnji zatvor. Problem je to što većina birača očito ne razmišlja poput vodećih političara Kukuriku koalicije.

Nova pobjeda?

Milanović očito misli kako može promijeniti slab Vladin položaj i u idućih godinu dana otvoriti prostor za novu pobjedu Kukuriku koalicije. Ugrubo, tri su pretpostavke na kojima u Vladi grade optimizam.

Prvo, više izvora potvrdilo je da u idućih 12 mjeseci realno može očekivati rast BDP-a i industrijske proizvodnje, što znači izlazak iz recesije koja traje još od 2008. godine.

Drugo, Milanović namjerava ustrajati na naglašavanju svjetonazorskih razlika u odnosu na HDZ, premda birači do sada nisu honorirali ovakav pristup.

Dijelom i uslijed skandala visokih članova vladajuće koalicije, zbog čega se stvara dojam da nema većih razlika između HDZ-a i SDP-a.

Angažiranje PR-a

Treće, u SDP-u su započeli pripreme vezane za predsjedničke izbore i kampanju Ive Josipovića. Njegova pobjeda proglašena je najvišim prioritetom i Josipović će na raspolaganju imati sve resurse kojima raspolažu stranke vladajuće koalicije.

Tek treba vidjeti hoće li nedavne smjene ministara i dolazak Siniše Varge i Vedrana Mornara barem malo podignuti rejting Vlade.

Također, jedan dio SDP-a, ali i HNS-a, smatra kako bi bilo dobro da Zoran Milanović ipak odluči angažirati neku od PR agencija, koje mu u predizbornoj godini mogu pomoći u popravljanju javnog imidža. “Ovdje su svi međusobno posvađani, ali bilo bi dobro da premijer možda razmisli o nekoj inozemnoj PR agenciji”, dobronamjerno je sugerirao član vladajuće koalicije u neformalnom razgovoru koji smo vodili ovih dana.

Ispitivanja javnosti daju mu za pravo. Pozitivno mišljenje o Zoranu Milanoviću kao premijeru ima samo 18 posto birača i u pitanju je već šestomjesečni pad njegove popularnosti. Milanović je 2014. godinu počeo s potporom do 32 posto i od tada samo politički tone.

Slaba potpora

Također, i Vladi Zorana Milanovića se najmanje vjeruje otkako je stupila na vlast. Uz nju je trenutno samo 13 posto birača, a njih 79 posto joj ne vjeruje.

Podjednako loše stoji Vladina koalicija. Dok HDZ-ova koalicija od 6 stranaka koju vodi Tomislav Karamarko u ovom trenutku ima potporu od 32,5 posto birača, Kukuriku koalicija uživa potporu 23,4 posto birača.

'Ideološki napadi neće nam pomoći'

Za razliku od vrha Vlade, dio SDP-a sumnja da će sadašnjom strategijom moći sačuvati vlast.

Iako su i članovi ovog krila SDP-a duboko zabrinuti porukama koje dolaze iz HDZ-a, oni sumnjaju u objašnjenje kako će birači shvatiti što bi Hrvatskoj donio dolazak na vlast nacionalističke desnice.

“Ideološka konfrontacija protiv HDZ-a nije donijela rezultat ni mobilizirala naše birače.

Ne uspije li Milanovićeva Vlada pokrenuti gospodarstvo, na žalost, nemamo šanse za pobjedu”, upozorava sugovornik Jutarnjeg lista.

Ali, čini se kako su u vrhu SDP-a sigurni da je unutarstranačka kriza stavljena ad acta. Iz Milanovićeve perspektive, stranka je stala iza njega kada je Glavni odbor odlučio Slavka Linića izbaciti iz SDP-a.

Od tada, Milanovića su otvoreno kritizirali samo Tonino Picula i Zlatko Komadina, dugogodišnji suparnik šefa SDP-a za kojeg vrh stranke smatra da je sklon provokacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:33