POLITIČKA ROŠADA

MILANOVIĆEVA KRIŽALJKA Otkrivamo s kojim ljudima šef SDP-a misli jurišati po novi mandat, a tko bi mogao izvisiti

Sam Milanović opet će biti u prvoj izbornoj jedinici, a najveća konkurencija bit će u jedinicama na jugu Hrvatske
 Tom Dubravec/Cropix

Premijer Zoran Milanović još nije odlučio kada će Hrvatska na izbore, ali je zato odlučio da će na čelo izbornih lista svoje stranke, odnosno koalicije, postaviti sadašnje ministre. Tu je informaciju Jutarnjem listu otkrio visoki izvor u SDP-u. Šef stranke o tome još nije obavijestio po izbornim jedinicama već postavljene koordinatore izbornih aktivnosti, od kojih je velik broj uvjeren da su se svojom funkcijom automatski kvalificirali i za nositelje izbornih lista.

Očekuje se da će Milanović svoju odluku argumentirati potrebom kontinuiteta. Ako na izbore ide s tvrdnjom da je njegova Vlada uspješna, odnosno najbolja koju je Hrvatska ikad imala, onda je posve logično da biračima ponudi istu ekipu, ljude koji su takve, po njemu ogromne uspjehe postigli, objašnjava naš sugovornik iz SDP-a.

Lalovac ima rejting

Kako će, dakle, izgledati SDP-ove izborne liste? U prvoj izbornoj jedinici na čelnoj bi poziciji i ovoga puta, baš kao i prije četiri godine, trebao biti Zoran Milanović, a odmah do njega opet potpredsjednica Vlade i šefica HNS-a Vesna Pusić. Listu u drugoj izbornoj jedinici mogao bi nositi Gordan Maras, koji je prije četiri godine bio na trećem mjestu. U međuvremenu su otpali prvoplasirani Zvonimir Mršić, danas prvi čovjek Podravke, i pokojni Boris Šprem.

Ali Marasu bi, tvrde u SDP-u, planove mogao pokvariti ministar financija Boris Lalovac, koji u javnosti uživa respektabilan rejting. Milanović ga svakako vidi kao svoju važnu akviziciju, ali još nije odlučeno u kojoj izbornoj jedinici.

Mrsić umjesto Merzel

Prva pozicija u trećoj izbornoj jedinici vjerojatno će pripasti Siniši Hajdašu Dončiću, koji je u četiri godine avanzirao za jedno mjesto i sada bi trebao naslijediti otpalog Radimira Čačića.

Istočnohrvatsku četvrtu i petu izbornu jedinicu mogli bi dobiti ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i možda HNS-ov ministar Ivan Vrdoljak. Tko gdje, ostaje da se vidi. Vrdoljak u Osijeku ima snažnu izbornu bazu, što bi, tvrde u SDP-u, moglo prevagnuti, premda ga Milanović ne ljubi baš previše.

Na šestu izbornu jedinicu, koja zapasuje dio Zagreba te Sisak i Moslavinu, na prošlim je izborima jurišala bivša županica Marina Lovrić Merzel. Na listi su (drugo mjesto) bili i Neven Mimica, sada visoki član europske arhitekture, te Mirela Holy, koja je danas konkurentica SDP-u. Za izbornog je koordinatora Milanović postavio bivšeg ministra Rajka Ostojića, ali prvo mjesto na izbornoj listi, tvrde naši izvori, neće dobiti. Možda pripadne Mirandu Mrsiću ili nekom drugom od ministara koji nemaju svoju prirodnu bazu.

Na čelu sedme izborne jedinice bez promjena: prvo je mjesto na prošlim izborima držala Milanka Opačić, pa se očekuje da će potpredsjednica Vlade izbornu listu voditi i ubuduće. Ali tu su se 2011. natjecali i predsjednik Sabora Josip Leko, kao i tri što bivša, što i danas aktualna ministra: izbačeni Slavko Linić te Mrsić i Mihael Zmajlović.

Osma je izborna jedinica zanimljiva. Može se dogoditi da izbornu listu u SDP-ovu najjačem uporištu uopće ne predvode SDP-ovi ljudi. Na prošlim izborima u Rijeci i Istri prvo je mjesto držao župan Zlatko Komadina.

Kliknite na sliku za uvećanje

Velika gužva na jugu

Ali on ovoga puta neće na listu. Željko Jovanović, kojega je Milanović nakon smjene s funkcije ministra postavio za izbornog koordinatora, vjerojatno neće moći uskočiti u njegove cipele. Posve iznenađujuće, čelna bi pozicija, navodno, mogla biti ponuđena IDS-ovu ministru turizma Darku Lorencinu. SDP-ov šef tako bi jednim udarcem riješio dva problema: kupio bi koalicijsku vjernost sada neodlučnog IDS-a i pokrpao previranja u vlastitoj stranci, koja se preko tog kraja dramatično prelamaju.

U devetoj je izbornoj jedinici velika gužva. Za predvodnika izborne liste u obzir dolaze dva ministra, i to oba vrlo jaka i Milanoviću jako draga: ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministar obrane Ante Kotromanović. Na prošlim izborima Ostojić je bio na prvom, Kotromanović na trećem mjestu. Ali odmah uz njega pozicionirao se Franko Vidović, mogući budući ministar branitelja. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar također sam sebe vidi na čelu tamošnje izborne kolone.

I deseta je izborna jedinica prebukirana. Za nositelja liste konkurirat će ministar Arsen Bauk, koji je to mjesto zauzimao i prije četiri godine, te potpredsjednik Branko Grčić, koji je u međuvremenu hijerarhijski nadmašio Bauka.

Pitanje je tko će od Milanovićevih ministara na koncu izvisiti i ostati bez čelnog mjesta na izbornim listama. Fred Matić svoj je oproštaj od politike već najavio. Siniša Varga, tvrde upućeni, kao pokretna je traka za proizvodnju afera sam sebe eliminirao. Nestranački ljudi, poput Vedrana Mornara i Orsata Miljenića, neće sudjelovati na izborima, barem ne s vodećih mjesta na izbornim listama. Ostaje vidjeti može li Milanovićeva kombinatorika, igrajući na kartu ministara koje veliki dio javnosti smatra nesposobnima, dobaciti do rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:25