PROMJENE USTAVA

MILANOVIĆ: ‘Predsjednik ima dobre namjere, ali na to još ne mislimo trošiti energiju’

‘Nemamo ništa protiv. Nećemo inicijativi stajati na putu, ali teško će se naći potrebna dvotrećinska potpora u Saboru’
 Neja Markičević/CROPIX

Plan predsjednika Ive Josipovića da pripremi i predloži opsežne promjene Ustava različito je dočekan na političkoj pozornici. Nije baš dobro prihvaćen u SDP-u, u HNS-u ima načelnu potporu, a zamjerke mu stižu iz HDZ-a.

Premijer Zoran Milanović izjavio je jučer kako vjeruje da predsjednik ima dobre namjere, ali i ocijenio da će se za to teško naći potrebna dvotrećinska potpora u Saboru te poručio kako vladajući trenutačno na to “ne namjeravaju trošiti energiju”.

- To nije nešto na što mislimo trošiti energiju. Nećemo tome stajati na putu. Nemamo ništa protiv toga, ali u ovom trenutku je malo iznenađujuće - ocijenio je Milanović na druženju s tviterašima u Banskim dvorima.

- Vjerujem da predsjednik ima dobrih ideja i namjera, ali o tome odlučuje Sabor. Ako dođete u Sabor s paketom izmjena, može vam se dogoditi da ste donijeli Grace Kelly, a izići će vam čudovište - rekao je Milanović i dodao da bi “idealistički promatrano i sam napisao 20 ustavnih izmjena u dva sata”. Odbio je Josipovićevu izjavu “da premijer nije pročitao do kraja Ustav”.

- Sudjelovao sam dva puta u izmjenama Ustava. Ne znam ga do zadnjeg zareza, ali u odnosu na većinu ljudi, velikom broju točaka i zareza u Ustavu znam oca i majku - kazao je Milanović.

Oporba Josipovićevu inicijativu uglavnom tumači kao dio priprema za još jednu predsjedničku kandidaturu.

- Predsjednikova inicijativa je uvertira u njegovu kampanju - bio je prvi komentar Vladimira Šeksa (HDZ).

HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh upozorava da rasprava o promjeni Ustava ne smije postati dio predizborne kampanje, ali misli da izbori i nisu razlog Josipovićeve inicijative. Neki naši sugovornici u Josipovićevoj su inicijativi prepoznali i njegovu želju da sebi pokuša osigurati neke dodatne ovlasti.

“Neće biti nikakvih promjena u ovlastima Sabora, Vlade i predsjednika države, to ne dolazi u obzir”, poruka je iz neslužbenih izvora SDP-a.

U Josipovićevoj bivšoj stranci kažu da su neke od predsjednikovih ideja dobre i prihvatljive, ali je za njih nemoguće osigurati konsenzus, odnosno 101 glas u Saboru.

“Slažem se s predsjednikom da Ustavom treba zaštititi sve oblike obiteljskog života. Ali to ne može proći. Živimo u realnom svijetu, a ne u snovima. Predsjednik može predložiti promjene Ustava, ali na kraju o njima opet odlučuje Sabor”, objašnjava naš sugovornik.

Iako se, dakle, u SDP-u slažu da u postojećem Ustavu ima loših rješenja, naši sugovornici kažu da država može uredno funkcionirati i da vlast nema vremena baviti se opsežnim ustavnim promjenama.

I Beus Richembergh kaže da je ustavni poredak stabilan, ali Josipovićevu inicijativu smatra dobrodošlom.

- Ako 2014. iskoristimo za rasprave o promjeni Ustava, to će biti dobro, jer tema za razgovor može biti i više nego što je naveo predsjednik. Ali neće biti dobro ako rasprave o Ustavu odvuku fokus od ključnih tema, rješavanja ekonomske krize i stanja u državi - kaže Beus Richembergh.

Hoće li SDP-ovi pravni stručnjaci sudjelovati u radu Josipovićeve radne skupine? “Mislim da bi SDP trebao sudjelovati u tome”, kaže jedan od njih.

Šeks: 'Nije vrijeme, ali na mene može računati'

Vladimir Šeks ne vidi koja su to ustavna rješenja prevladana, što je jedan od glavnih argumenata kojim Josipović objašnjava inicijativu.

“Temeljita promjena Ustava obavljena je 2010. Jedino su još deficitarne ustavne odredbe o referendumu koje se žele riješiti aktualnim prijedlogom promjene Ustava. Zato ne vidim razloga za opsežne promjene”, kaže Šeks.

No, ako ga Josipović pozove u radnu skupinu koja će pripremati ustavne promjene, Šeks će se odazvati jer želi iznijeti svoja razmišljanja o tome: “Na mene može računati”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:32