USVOJEN ZAKON O NIŠTETNOSTI

Milanović: Uveden je VERBALNI DELIKT! Šeks: Milanovića treba vratiti u prvi razred osnovne škole!

Zagreb, 211011.Hrvatski Sabor.Pocetak 24.-e sjednice Hrvatskog Sabora.Na slici: cetiri zastupnika su pratila pocetak sjednice.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

NOVO >>> 18:00 - Izjavu Zorana Milanovića komentirao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

- Milanović pokazuje da ne poznaje osnovno znanje ustavnog prava niti političkog sustava. Ako je rekao da je danas izvršen ustavni udar, tada bi ga trebalo vratiti u prvi razred osnovne škole. Njegova izjava spada u sferu znanstvene fantastike - rekao je Šeks dodajući kako je Jovanoviću imunitet skinut jer je tužen za klevetu, koja je, prema njema, zločin iz mržnje.

Za Šeksa izjava Josipa Đakića u kojoj oporbu optužuje da slaže srpsku vladu nije sporna jer 'se ne radi o zločinu iz mržnje'.

15:49 - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić osudio je odluku o oduzimanju imuniteta zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću zbog izrečene riječi.

- Ovaj čin predstavlja rušenje parlamentarne demokracije i temeljnih osnova na kojima leži i počiva krvlju nastala hrvatska država - stoji u priopćenju za javnost HDSSB-a.

13:40 HDZ mi je upravo skinuo zastupnički imunitet, ali time su skinuli i sve maske HDZ kao demokratske organizacije, čime su samo potvrdili da je vrh HDZ-a u smislu političke odgovornosti kriminalna organizacija. Danas su ubili parlamentarnu demokraciju. Ipak, najbitnije skidanje dogodit će se 04. 12. 2011. kada će građani na izborima skinuti HDZ sa vlasti! - napisao je Jovanović na svom Facebook profilu.

13:03 - Prvi put u 20 godina ukinut je imunitet saborskom zastupniku zbog izgovorene riječi čime je uveden verbalni delikt - komentirao je odluku Sabora da skine imunitet Željku Jovanoviću predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Ustvrdio je da to mogu učiniti samo oni koji siluju većinu.

- Imunitet postoji da bi zastupnici mogli slobodno govoriti. To je danas prvi put, od demokratski izabranog Sabora, prekršeno - kazao je Milanović i izrazio nadu da će uspjeti dokazati da je odluka koju je Sabor donio portuustavna.

- Izvršen je mali ustavni udar. Ovo nije zaoštravanje retorike, to je svjesno kršenje Ustava. Ovaj Sabor je srušen, demokratska bit je uništena, a gdje je kaj? Kraj je 4. prosinca - zaključio je predsjednik SDP-a. Milanović je komentirao i donošenje Zakona o ništetnosti kazavši kako su o tome sve već rekli svi koji su trebali, pa čak i branitelji čija su imena u optužnici

- Tome se nema što dodati.

Željko Jovanović tek je kratko rekao da je HDZ danas skinuo njegov imunitet i svoje maske i pokazao da nije demokratska organizacija. U svom izlaganju rekao da je na klubu zastupnika HDZ-a Jadranka Kosor grmila kako 'Jovanoviću moraju skinuti imunitet', što smatra još jednim dokazom kako je ta stranka kriminalna organizacija.

12:48 - Željko Jovanović odbio je komentirati odluku Sabora. Rekao je kako komentar prepušta predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, koji bi ubrzo trebao stići u Sabor.

12:08 - Sa 65 glasova 'protiv' Sabor je odbio prihvatiti odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se ne skine imunitet saborskom zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću. Sabor je sa 67 glasova 'za' potom skinuo imunitet saborskom zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću zbog izgovorene riječi.

Jovanović je prvi saborski zastupnik kojem je imunitet skinut zbog privatne tužbe za klevetu. Protiv Željka Jovanovića je tužba podignuta zbog toga što je HDZ nazvao zločinačkom organizacijom.

12:03 - HDZ je ipak uspio osigurati kvorum. Sa 72 glasa 'za' i 5 suzdržanih Sabor je ipak usvojio Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije i Deklaraciju o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.

--------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Iako se kunu u 77 svojih ruku u sabornici, vladajućoj koaliciji, po svemu sudeći, kvorum ipak škripi. Nakon raspravljene prve jutrošnje točke, uredbe o cijeni plina, predsjednik Sabora Luka Bebić održao je govor u kojemu je pozvao sve zastupnike da se vrate u sabornicu.

- Imam osjećaj da su neki odlučili nesudjelovati u radu Sabora, a tek onda traže obrazloženje za to - ustvrdio je Bebić i zavapio:

- Izdignimo se iznad tih sitnih kalkulacija. Pozivam sve klubove, sve kolege koje poštujem i cijenim, da se vrate u sabornicu, da zajedno završimo ovo zasjedanje.

Predsjednik Sabora najavio je okupljanje svih zastupnika u sabornici u podne kada bi se trebalo glasovati o proširenju dnevnog reda točkama koje je Vlada u proceduru uputila prošlog petka. Da bi to uspjeli, vladajućima treba 77 ruku u sabornici, od čega 39 mora glasovati za. Kako je u trenutku Bebićeva obraćanja zastupnicima, u sabornici bilo tek nekoliko desetaka zastupnika, kvorum u Sabornici, zasad, nije izgledan scenarij.

Već nekoliko tjedana HDZ plasira informaciju da je njihova većina neupitna, no u Saboru kvoruma nije bilo od posljednje sjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva, kada je Vladimir Šeks Gordani Sobol poručio neka se drži pristojnosti kao što se drži plesa oko štange" i kada je Kukuriku koalicija donjela odluku da više neće sudjelovati u radu Sabora .

Ipak, vladajući tvrde da imaju 65 svojih zastupnika, šest HSS-ovih, tri nezavisna i šest manjinaca. No, koliko je manjinaca uz vladajuće u sabornici, nitko ne zna.

Jučer je o tome razgovarao zastupnik talijanske manjine Furio Radin, no nakon sastanka nije rekao da su manjinci uz vladajuće nego upravo suprotno, da je njihov uvjet rasprava o Odluci Ustavnog suda o poništavanju izmjena i dopuna Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te rasprava o rotaciji hrvatskih vojnika u misijama UN-a, Zakon o Hrvatima izvan Hrvatske, EU zakoni te odluke o privremenom financiranju i raspuštanju Sabora. I ništa više. No, HDZ-u je rasprava o odluci Ustavnog suda neprihvatljiva jer "ona može rezultirati samo sa zaključkom suprotnim od odluke Ustavnog suda".

Što se tiče trojice zastupnika SDSS-a, potpredsjednik te stranke Milorad Pupovac od početka parlamentarne krize ponavlja isto: vraćaju se u sabornicu tek nakon što se pozicija i opozicija dogovore oko konačnog dnevnog reda, odnosno o tome što će se izglasati prije odluke o raspuštanju koja se očekuje za tjedan dana. A tog dogovora, ustvrdio je Pupovac sinoć u Saboru, još uvijek nema.

U posljednji trenutak, međutim, predomislio se Šemso Tanković koji je dosad tvrdio kako nema namjeru pojaviti se u sabornici. Sada on tvrdi da u sabornicu neće ući tek ako vladajući popuste "starim manjincima" i na dnevni red stavio raspravu o Odluci ustavnog suda o poništenju izmjena i dopuna Ustavnog takona o pravima nacionalih manjina kojim je manjinama ukinuto dvostruko pravo glasa.

A oporba ostaje pri svome.

- Njima očigledno ne trebaju naše glave nego naše ruke - poručili su iz klubova zastupnika Kukuriku koalicije te dali do znanja da se sabornicu ne vraćaju.

Bianca Matković neće doći

Iako HDZ računa i s rukom svoje zastupnice Biance Matković, iz kruga bliskog zastupnici koja je rodila prije 10 dana doznajemo kako u Sabor neće doći jer je prehlađena, ima povišenu temperaturu, a usto, sinčića mora hraniti svaka dva sata.

- Bianca je na obveznom rodiljskom dopustu koji traje 70 dana. I da želi, ona po zakonu ne može doći glasovati jer bi time prekinula rodiljski dopust. Usto, prema nekim tumačenjima Banca Matković nije zastupnica, i nije na platnoj listi Sabora, već naknadu prima od HZZO-a - kaže naš sugovornik blizak Bianci Matković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:52