ZAŠTITA POTROŠAČA

Milanović: 'U New Yorku je stalno 'sales''

 Goran Mehkek/CROPIX

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Zoran Milanović je kazao kako će danas Saboru predložiti novog glavnog državnog odvjetnika, piše RTL.

"To je Dinko Cvitan. Mladen Bajić to više neće biti nakon 12 godina. Zahvalan sam mu na svemu što je bilo dobro, čega je bilo puno više od onoga što nije bilo dobro. O tome sam javno govorio u mnogo prilika pa nema potrebe da govorim sada. To što je bilo loše nema veze s optužbama i svime što se može čuti ovih dana. Ali to je tako. Oni koje svrbi, češu se tamo gdje ih svrbi", kazao je Milanović.

Pred ministrima se našao i prijedlog zakona o zaštiti potrošača kojim se uređuju posebni oblici prodaje, odnosno prodaje proizvoda i usluga po cijenama nižim od onih u redovnoj prodaji.

Predlaže se obveza isticanja dviju cijena - redovne i snižene cijene, a odnosila bi se na sezonska sniženja, rasprodaju, akcijsku prodaju, prodaju proizvoda s greškom, proizvoda kojima istječe rok uporabe, kao i za ostale ponude trgovaca u okviru kojih potrošači mogu kupovati proizvode po nižim cijenama.

Propisuje se i obveza trgovcu koji pruža javnu uslugu da na računu istakne iznos neplaćenih dospjelih novčanih potraživanja za prethodna razdoblja, a novina je i odredba kojom se, u pogledu javnih usluga, ne dozvoljava pokretanje postupka prisilne naplate osporenih neplaćenih dospjelih novčanih potraživanja do okončanja sudskog ili izvansudskog postupka.

"Nakon što je sklopljen ugovor potrošaču je dana mogućnost da se predomisli bez navođenja razloga u 14 dana", pojasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Nadam se da će ovime dodatno rasti zaštita prava potrošača. U Americi su rasprodaje cijele godine, svakog dana. Nemam dojam da su nezaštićeni. U New Yorku je stalno 'sales' i kad kupiš robu, možeš je vratiti sutra. Nisam primijetio da se to može kod nas", dodao je premijer.

Vlada je također dignula ruke za odluku da se na Europskim izborima broj članova biračkih odbora smanji sa deset na šest i utvrdili su da je tijelo nadležni sud za odluku o ukidanju imuniteta zastupnika u Europskom parlamentu.

Pred Vladom će se naći i nekoliko odluka vezanih uz određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina. Tim će odlukama, kao što je to ovaj tjedan najavio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, Vlada opskrbu distributera plina s Inine tvrtke Prirodni plin prebaciti na HEP za razdoblje od tri godine, piše RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:27