SLUŽBENI PUT

MILANOVIĆ U AUSTRALIJI Hrvatski premijer posjetio Sveučilište Macquaire u Sydneyu

 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB/SYDNEY - Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji boravi u radnom posjetu Australiji, posjetio je u ponedjeljak Sveučilište Macquaire u Sydneyu i tom je prigodom potpisan ugovor o nastavku financiranja tamošnjeg Centra hrvatskih studija u idućih pet godina, javljaju australski mediji.

Program hrvatskih studija na Macquaireju, jednom od najboljih svjetskih sveučilišta, već godinama sufinancira i hrvatsko ministarstvo obrazovanja i po odluci vlade od četvrtka, nastavit će ga financirati još najmanje pet godina sa 150 tisuća australskih dolara godišnje (750 tisuća kuna). Centar hrvatskih studija osnovan je 1994., a godišnje se u prosjeku upisuje 120 studenata.

Milanović se sastao s rektorom i zamjenikom rektora Sveučilišta Macquire, Michaelom Eganom i Bruceom Dowtonom.

Egan je izjavio da će ta hrvatska financijska potpora dati studentima fantastične mogućnosti. Centar hrvatskih studija u Sydneyju u sljedećem petogodišnjem razdoblju namjerava znatno unaprijediti svoje nastavne i znanstvene kapacitete kroz reorganizaciju i restrukturiranje kolegija koji se bave hrvatskom kulturom i poviješću. Cilj je ponuditi atraktivnije kolegije koji će privući veći broj studenata hrvatskog ali i nehrvatskog podrijetla, i osigurati regrutiranje i produkciju poslijediplomskih studenata.

"Kasnije ove godine doći će i do partnerstva između Centra hrvatskih studija i našeg sveučilišnog odjela za prapovijest, koje će omogućiti da nastavno osoblje i studenti s Macquaireja sudjeluju u arheološkim iskapanjima u Dalmaciji, području nastanjenom od neolitika", kazao je Egan.

Profesor Dowton kazao je da odnos s Centrom za hrvatske studije pokazuje trajnu obavezu Sveučilišta Macquaire da se povezuje sa svijetom. "Mi smo među vodećim institucijama koje osiguravaju obrazovanje međunarodnim studentima, trećina ih dolazi iz inozemstva, i imamo brojne međunarodne suradnje u učenju, podučavanju i istraživanju", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:43