BITKA ZA VLAST

MILANOVIĆ TAJNO DOGOVARA STRATEGIJU ZA OSTANAK NA ČELU SDP-a ‘Bude li izabran, Rajko Ostojić i Bernardić teško mogu ostati u stranci'

Uskoro bi trebao biti objavljen i Milanovićev politički manifest sa strategijom SDP-a u iduće četiri godine, a u njemu se spominje i mogućnost raspada koalicije HDZ-a i Mosta te relativno brz povratak na vlast
 Sandra Šimunović / EPH

U apsolutnoj tajnosti, Zoran Milanović i pedeset pripadnika SDP-ova gremija sastali su se prije nekoliko dana kako bi se dogovorili o aktivnostima u predstojećim izborima za predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske. O kakvoj diskreciji se radi pokazuje podatak da informacija o spomenutom sastanku nije izišla u medije, iako je, prema izvoru Jutarnjeg lista, sudjelovalo približno pedesetak Milanovićevih saveznika.

Pokrivanje regija

Premda su sudionici utjecajni SDP-ovi dužnosnici iz gotovo svih dijelova Hrvatske, izgleda da će glavnu ulogu u njegovoj kampanji imati Ranko Ostojić, Siniša Hajdaš Dončić, Boris Lalovac, Ivan Račan i još desetak ljudi koji “pokrivaju” svoje regije. U svakom slučaju, Milanović je uvjeren da među stranačkim članstvom ima bitno veću podršku nego Zlatko Komadina, iako posljednjih dana kritičari dosadašnjeg premijera dobivaju ogroman medijski prostor.

Egida slobodarstvo

Osim toga, i Komadinini saveznici su aktivni - Davor Bernardić i Rajko Ostojić nedavno su se, također u tajnosti, uputili u Daruvar i Đakovo, gdje su se susreli s članovima koji podržavaju smjenu u Socijaldemokratskoj partiji.

Za Komadinu je počeo tiho lobirati i Zvonimir Mršić, šef Uprave Podravke, iako je time ušao u rizik jer je informacija o njegovim aktivnostima došla do predstavnika fondova koji imaju udjele u tvrtki iz Koprivnice i izgleda kako nisu sretni da se šef utjecajne firme upleće u politiku. Ovih dana trebao bi biti objavljen i Milanovićev politički manifest koji sadrži strategiju SDP-a u iduće četiri godine, ali i spominje mogućnost raspada koalicije HDZ-a i Mosta te relativno brz povratak na vlast. Čini se kako će temeljna egida Milanovićeva novog programa predstavljati termin “slobodarstvo”. Slobodarstvo je politička filozofija koja zastupa stanovište da bi pojedinci trebali biti slobodni da čine što god žele sa sobom i svojom imovinom sve dotle dok ne ugrožavaju istoimenu slobodu ostalih. U slučaju Hrvatske, ono je povezano s antifašizmom i pravima nacionalnih, spolnih i ostalih manjina.

Slobodarstvo i sloboda spominju se i u Deklaraciji o ljudskim pravima u kojoj stoji: “Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i savješću pa jedan prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva”.

Obersnelov izbor

Prije deset godina riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je izjavio da je “Grad Rijeka u šest desetljeća uspio zadržati tradiciju slobodarstva, otvorenosti novim idejama, razumijevanja i tolerancije“.

Iako je 2014. bio protiv izbacivanja Slavka Linića iz SDP-a, Obersnel je u aktualnim podjelama unutar stranke bliži Milanoviću nego Komadini. Usto, u nedjelju je za novog predsjednika SDP-a Istre izabran Vili Basanesse, gradonačelnik Umaga, koji je pobijedio Daniela Ferića.

Razdoblje teških sukoba

Basanesse i Ferić su uz Milanovića, što znači da je u Istarskoj županiji prilično oslabio utjecaj koji je na tamošnji SDP imao Zlatko Komadina. Velika borba za glasove članstva može se očekivati u Zagrebu, odakle dolazi 5-6 tisuća SDP-ovaca. Bit će interesantno vidjeti njihovo raspoloženje jer Milanović je nosio pobjedničku listu u I. jedinici na nedavnim izborima, ali ZG organizaciju vodi Davor Bernardić, koji je šefa stranke javno optužio da je “na vlast doveo najgori HDZ i izgubio pet izbora te zato mora otići”.

Dojam je kako unutar Milanovićeve grupacije imaju veće razumijevanje za Komadinu negoli Bernardića i Ostojića. “Zlatko Komadina je legitimni izazivač, dok su ova dvojica izrekli takve optužbe da ih je u budućnosti teško vidjeti u SDP-u”, kaže član stranačkog vodstva.

O svojim protivnicima jednako razmišljaju u taboru Zlatka Komadine. SDP ulazi u razdoblje teških sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:54