PREMIJER U BRUXELLESU

MILANOVIĆ 'Referendum o ćirilici je sramota i barbarsko ponašanje'

Milanović je dao izjavu nakon summita na kojem je Unija dogovorila odgovor na rusku aneksiju Krima
 AFP

BRUXELLES - To što je Rusija napravila u Ukrajini gore je od neprihvatljivog, a EU je dobro reagirala na rusko ponašanje, izjavio je nakon završetka summita EU-a hrvatski premijer Zoran Milanović.

Čelnici EU-a su kao odgovor na rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima dodali dodali još 12 ljudi na popis osoba kojima je zamrznuta imovina, započeli pripreme za ekonomske sankcije Rusiji nastavi li širiti svoj utjecaj u Ukrajini te prekinuli kontakte na najvišoj razini s Moskvom.

EU POTPISALA SPORAZUM O PRIDRUŽIVANJU S UKRAJINOM 'Ovo je potpora vašem putu'

"To što je EU napravila je dosta. Ovisi kako čitate zaključke, ali ovo nije prekid svih kontakata, nego kontakata na najvišoj razini i to je u ovom trenutku i minimum i maksimum", rekao je Milanović nakon završetka summita.

"Rusiji treba poslati jasnu poruku da je ono što je učinila gore od neprihvatljivog, to je agresija i okupacija jednog dijela države. Odnosi Rusije i Europe, naročito jednog dijela država EU-a su kompleksni, isprepleteni i obostrani su. Kao što su neke države ovisne o ruskom plinu, tako je i Rusija ovisna o prihodima", rekao je Milanović.

Na upit kako bi se na Hrvatsku odrazilo eventualno uvođenje ekonomskih sankcija protiv Rusije, Milanović je rekao da Komisija dobila zadaću da napravi procjenu takvih mjera, a da će i Hrvatska napraviti svoju procjenu.

NA FOTOGRAFIJI: španjolski premijer Mariano Rajoy, francuski predsjednik Francois Hollande, hrvatski premijer Zoran Milanović i talijanski premijer Matteo Renzi

"Ali, ne vjerujem da će doći do ekonomskih sankcija", rekao je Milanović .

Drugi dan summita, čelnici EU-a razgovorali su i o smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji.

To što je Europa u određenoj velikoj mjeri energetski ovisna o Rusiji predstavlja veći problem za nju nego za Europu, smatra hrvatski premijer.

"To je najveći problem Rusije, koja je postala ekonomska monokultura. Zemlja koja je nekada prva slala čovjeka u svemir, koja je vladala i još vlada nekim tehnologijama, sada svoju ekonomiju nažalost bazira na nekoliko sirovina. Dugoročno i srednjoročno to više opterećuje Rusiju nego Europu, koja će naći načina da bude sigurna", rekao je Milanović.

Što se tiče opskrbe energijom, Hrvatska može biti relativno mirna, a jedan od načina da se osigura može biti i gradnja LNG terminala, dodaje Milanović.

"Mi smo otvorili sada Jadran za istraživanja, očekujemo neke rezultate. Hrvatska može biti ne bezbrižna, ali relativno mirna", rekao je.

Milanović o Sabi, referendumu o ćirilici, policiji u Ini

Zoran Milanović nije htio u petak u Bruxellesu komentirati informacije da se SDP-ov vukovarski gradonačelnik Željko Sabo nagodio s USKOK-om, jer nije upoznat s pojedinostima.

"Da ne trošim vaše vrijeme, tek sam sad pročitao u novinama, ne znam ništa o tome", rekao je novinarima Milanović na pitanje da komentira informacije o tome da se Sabo nagodio s USKOK-om i priznao krivnju.

Milanović nije htio odgovoriti na pitanje bi li bilo dobro da Sabo prizna krivicu. "To je hipotetsko pitanje. Na kraju krajeva moram s njim razgovorati da vidim što to uopće znači", rekao je.

O zahtjevu da se raspiše referendum o ćirilici, Milanović je rekao da o tome treba odlučiti Sabor, ponovivši da to smatra "sramotom".

"O tome Sabor treba odlučiti. Ja smatram da je taj referendum sramota, a to su rekli i ovdje u EU-u, odnosno u Europskom parlamentu, kada je inicijativu Biljane Borzan potpisalo nekoliko istaknutih zastupnika europskih pučana, konkretno iz Njemačke. To je jasna poruka njihovim prijateljima u Hrvatskoj, što su europske vrijednosti, a što barbarsko ponašanje", rekao je Milanović.

O policijskoj istrazi u Ini, Milanović je također rekao da ne zna ništa.

"Ne znam ništa o tome. Ako postoji sumnja na kazneno djelo, ako je policija po nalogu USKOK-a reagirala, treba je pustiti da radi svoj posao", rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:10