EKSKLUZIVNO: DRAMATIČNI SASTANAK NAKON PRESUDE

Milanović protiv vrha SDP-a:'Želite da smijenim Čačića!? Ondamožemo i na prijevremene izbore'

Udaljavanjem Čačića, SDP bi mogao izgubiti većinu potrebnu za donošenje odluka u Saboru
Zagreb, 250512.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica vlade.Na slici: Radimir Cacic i Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Jeste li spremni za prijevremene izbore? Ako namjeravate smijeniti Radimira Čačića, onda morate računati s ovom varijantom jer bi HNS izišao iz koalicije, glasilo je kratko objašnjenje Zorana Milanovića nekolicini najbližih suradnika kada su nedavno raspravljali treba li Vlada podržati Čačića.

Informaciju o Milanovićevu kratkom argumentu prenio je jedan od sudionika sastanka. Tvrdi kako se o stavu premijera više nije raspravljalo; jednostavno, svi okupljeni su se složili da bi Čačićev izlazak iz Vlade, zbog uvjetne osude u Mađarskoj, vrlo vjerojatno izazvao raspad vladajuće koalicije, što znači i prijevremene parlamentarne izbore. A to je varijanta na koju u vladajućoj koaliciji nisu spremni.

Prijevremeni izbori

S ovakvim razmišljanjima slažu se i SDP-ovi ministri koji nisu prisustvovali sastanku na kojem je Milanović upozorio što će se dogoditi ako Čačić napusti Vladu. U najgoroj varijanti, ako bi svih 15 HNS-ovih zastupnika slijedilo Čačića, lijevoliberalna koalicija izgubila bi natpolovičnu većinu i ostala na 67 saborskih zastupnika, Milanovićeva Vlada postala bi manjinska.

S obzirom na teške reforme koje mora provesti, nerealno je vjerovati da bi mogla funkcionirati u takvim okolnostima. Koliko god je SDP vodeća stranka, pitanje je kako bi završili prijevremeni izbori, a čak i ako bi socijaldemokrati opet osvojili najviše mandata, opet bi morali pronaći koalicijske partnere. Previše komplikacija zbog jednog nepopularnog ministra.

Drugim riječima, opasnost od političke krize i novih izbora pravi je razlog zbog kojega je Zoran Milanović eksplicitno podržao Radimira Čačića, unatoč izrazitoj nepopularnosti prvog potpredsjednika Vlade.

Ovo nipošto ne znači kako je Čačićev položaj neupitan. Prema izvorima iz Vlade, nedavna presuda u Mađarskoj ipak je oslabila njegov položaj i realna je opcija da Radimir Čačić neće biti jedan od hrvatskih predstavnika u Nadzornom odboru Ine. Iako je početkom svibnja decidirano najavio kako će on i Slavko Linić postati hrvatski predstavnici u Nadzornom odboru, presuda je bitno oslabila Čačićev položaj, a posljedica je to što se razmišlja o mogućnosti da Vlada predloži drugog kandidata. Uostalom, takvo rješenje podržava i predsjednik Ivo Josipović, koji je prije nekoliko dana javno upozorio da bi trebalo razmisliti je li Radimir Čačić u sadašnjim okolnostima podoban za članstvo u Ininu NO-u.

Načeta pozicija

Osim toga, tvrdi izvor Jutarnjeg lista, Čačić neće biti ni član neformalnog Vladina koordinacijskog tijela za Inu, u koju trebaju ući premijer Zoran Milanović, ministar financija Slavko Linić, kao i Siniša Petrović i Mladen Pejnović. Hrvatska Vlada ionako nije pretjerano sigurna kako se postaviti prema Ini.

Nakon što je iz Bruxellesa stiglo negativno mišljenje o članstvu Čačića i Linića u Nadzornom odboru, Vlada nikoga nije predložila na svibanjskoj redovnoj skupštini Ine. To znači kako još bar nekoliko mjeseci NO Ine neće dobiti članove iza kojih stoji Milanovićev kabinet. Sada se razmišlja i o Čačićevu udaljavanju iz Vladinih tijela u kojima se planiraju potezi vezani uz Inu. Udaljavanje, ako se dogodi, značit će kako je politički položaj prvog potpredsjednika zaista načet.

Više od toga, dakle, Čačićevu eliminaciju iz Vlade, za sada nije realno očekivati. Manje se radi o tome da, kolokvijalno govoreći, “ministre ne smjenjuje ulica”, što je u nekoliko slučajeva izjavio Milanović, a više o pragmatičnom pokušaja čuvanja stabilne Vlade.

Razlaz s Čačićem izazvao bi premećaj unutar vladajuće koalicije, ali i u Hrvatskoj narodnoj stranci. Čačić je predsjednik HNS-a i sigurno ima podršku priličnog dijela članova. Međutim, priča ima još jedan aspekt. Sva relevantna istraživanja pokazuju kako rejting HNS-a kontinuirano pada, što je velikim dijelom posljedica Čačićeve goleme nepopularnosti, po čemu je pretekao čak i Ivu Sanadera.

Siguran položaj

U takvim okolnostima - iako su u stranci javno stali u obranu svog čelnika - mnogi u HNS-u diskretno kalkuliraju s raspletom u kojem bi se Čačić povukao iz aktivne politike. Takav pokušaj ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić nedavno nije uspio, ali puno toga ovisit će o razvoju prilika u idućih nekoliko mjeseci.

Zoran Milanović ne želi destabilizirati Vladu, i Čačićev položaj za sada je siguran. Ostaje pitanje: dokle?

HNS-u prijeti sudbina HSLS-a u doba Budiše

Dodatni problem za Čačića predstavljaju slabi ekonomski rezultati, i to što do sada nije ostvario gotovo ništa od optimističnih najava o gospodarskom uzletu.

Još nije zaživio ni jedan vitalni razvojni projekt niti postoje naznake da će se to uskoro dogoditi. Istovremeno je zbog sukoba s prvim potpredsjednikom Vladu morala napustiti Mirela Holy, što je dodatno smanjilo rejting, kako Čačića tako i čitave Vlade. Dosadašnja iskustva pokazuju da izlasci iz koalicije redovno izazivaju potrese u strankama.

Kada je HSLS napustio Račanovu Vladu, manje od polovice suradnika solidariziralo se s odlukom Dražena Budiše, a ostali su nastavili podržavati tadašnju vlast. Po svemu sudeći, isto bi se dogodilo i HNS-u; teško je povjerovati da bi većina ministara i njihovih zamjenka ili državnih dužnosnika napustila položaje na koje su nedavno imenovani i odlučila slijediti našeg trenutno najnepopularnijeg političara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:17