PREMIJER O AKTUALNIM PITANJIMA

MILANOVIĆ 'Proračun nije razvojni i socijalan, to bi značilo da je savršen. Uštede su realne'

 Nikša Duper/CROPIX

Hrvatski premijeri Zoran Milanović danas je u Rijeci obišao gradilište Zagrebačke obale, gdje su radovi počeli prije dva mjeseca, a kasnije je prisustvovao i primopredaji Mljeta, novog trajekta iz Jadrolinijine flote.

Zagrebačka je obala strateški Vladin projekt ukupno vrijedan 300 milijuna eura. Riječka će se luka, smatraju u Vladi, novim kontejnerskim terminalom pozicionirati među najveće kontejnerske luke u regiji na važnom pravcu za povezivanje Dalekog istoka i Srednje Europe. Rijeka Gateway projekt planira se graditi u dvije faze koje će predstavljati funkcionalnu cjelinu. Prva faza izgradnje i investicije u vrijednosti 88 milijuna eura, podrazumijeva izgradnju pristaništa u dužini od 400 metara sa skladišnom površinom od 15 hektara u zaleđu. Očekivani godišnji prekrcajni kapacitet nakon završetka prve faze izgradnje terminala je 400.000 kontejnera, a nakon druge faze kapacitet prekrcaja bio bi do 650.000 kontejnera na godinu.

Trajekt Mljet, kojemu je kuma hrvatska olimpijka Snježana Pejčić, četvrti je Jadrolinijin brod dužine 99,80 metara, kapaciteta 616 putnika i 145 osobnih vozila. Sagrađen je u brodogradilištu pulskog Uljanika, i 51. je brod u Jadrolinijinoj floti. Od potpisivanja ugovora s Uljanikom četiri su nova trajekta sagrađena i puštena u promet u roku od godine i osam mjeseci. Ukupna investicija je 32 milijuna eura, a obnovljenom flotom, smatraju u Vladi, Jadrolinija jača konkurentnost i buduću poziciju pred 2017. godinu kad će tržište obalnog linijskog prijevoza biti liberalizirano.

Odgovarajući na novinske upite o proračunu, Milanović je kazao da je on realan i odgovoran.

- Proračun nije razvojni i socijalan, to bi značilo da je savršen. Proračun ne može biti savršen, ravnoteža mora postojati, a uštede su realne. Tu smo procjenu slušali osam godina dok se pljačkalo u isto vrijeme - rekao je Milanović.

Prokomentirao je i kritike da su političke stranke dobile više novca, dok su se svi drugi morali odricati. Prema Milanoviću, ta konstantacija baš i ne stoji, već da su to pravila igre, koja su dobra jer osiguravaju da se u politici zna odakle dolazi novac.

- Sada su računi čisti,jer država će, čim uđeš u parlament, financirati određene troškove kampanje. Osim nešto novca za plaće, sve što stranci treba je novac za kampanje, a taj novac sada nadziremo strože nego ikada - poručio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:27