ŠEF OPORBE U BRUXELLESU

Milanović: Pregovori su gotovi. Sada prvo očekujemo izbore pa referendum

"Izbori bi se trebali održati u miru, da onda nova parlamentarna većina, koja god to bila, naprosto u miru pristupi organizaciji referenduma kao stvari od nacionalnog interesa."
 Tea Cimaš/CROPIX

I premijerka Jadranka Kosor i šef oporbe Zoran Milanović nalaze se u Bruxellesu na stranačkim summitima uoči sastanka na vrhu EU. Dok je Kosor pozvana na summit Europskih pučana (EPP), Milanović sudjeluje na summitu lidera iz redova Europskih socijalista. I jedna i druga stranačka skupina, kao i Liberali i zeleni, sada bezrezervno podupiru zaključenje pregovora s Hrvatskom do kraja mjeseca i članstvo Hrvatske u EU 1. srpnja 2013.

Po dolasku u Bruxelles Milanović je rekao da Hrvatska sada treba raspisati izbore i nakon njih održati referendum o članstvu u EU. Govoreći o očekivanoj odluci Europskog Vijeća za zaključenje pregovora s Hrvatskom, rekao je da je to dobra vijest za Hrvatsku i već gotova stvar.

- Pregovori su gotovi, nadzor nad Hrvatskom traje, trebamo ratificirati Ugovor, a prije toga u Hrvatskoj moramo održati referendum. Sve su to stvari koje moraju biti gotove i napravljene u miru. Tome se svi u Hrvatskoj trebamo posvetiti i ne miješati parlamentarne izbore i referendum. Takva opasnost postoji i trebamo je izbjeći - rekao je šef SDP-a.

Dodao je da bi pristupni ugovor trebao biti potpisan potkraj godine.

- To znači da referendum ne može biti prije kraja 11. mjeseca. Ako to dovedemo u vezi s datumom izbora ispada da bi se izbori trebali održati ranije. Dakle, trebali bi se održati u miru, da onda nova parlamentarna većina, koja god to bila, naprosto u miru pristupi organizaciji referenduma kao stvari od nacionalnog interesa.

Ako budemo miješali ili previše približavali izbore i referendum - neće biti dobro. Naprosto atmosfera će biti previše zagrijana i mislim da je to u Hrvatskoj svakome jasno. Ako je vlada sigurna da je radila dobar posao i da radi dobar posao, onda se HDZ nema razloga bojati izbora a izbori su normalna stvar u demokraciji. U ovom trenutku radi se o svega dva mjeseca razlike a trebali bi imati na umu nacionalni interes. Znam da će ga svi ponavljati kao frazu, ali vidjet će se tko je i u tome iskren - poručio je Milanović, dodajući da nije važno tko će potpisati pristupni ugovor.

- Imamo u Hrvatskoj raznih iskustva s potpisivanjima u zadnjih nekoliko godina. Ovoga puta nema straha da će se potpisati nešto nepoznatog sadržaja i potpuno je svejedno tko će potpisati. Potpisat će onaj tko je za to ovlašten prema hrvatskim zakonima i prema Međunarodnom javnom pravu. To je potpuno nebitna stvar i ne smijemo dopustiti da nas ta činjenica zaslijepi, i to ne smije biti ničija ambicija - rekao je Milanović demantirajući spekulacije da tehnička vlada ne može potpisati Pristupni Ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:49