HRVATSKI PREMIJER NA SKUPU NAJMOĆNIJIH LJUDI SVIJETA

Milanović: Pomoći ćemo zemljama regije da nam se pridruže u NATO-u

CHICAGO - NATO-ov savez na svom dosad najvećem summitu u povijesti u Chicagu potvrdio je odlučnost da do kraja 2014. okonča misiju u Afganistanu kroz proces prebacivanja pune odgovornosti za sigurnost u ovoj zemlji domaćim snagama. Hrvatska je ponovila da će ostati do kraja u ovoj misiji te da će i nakon okončanja misije pružati pomoć Afganistanu u osposobljavanju policije i vojske.

Vesna Pusić, hrvatska ministrica vanjskih poslova, iznijela je ideju Hrvatske da pozove skupinu afganistanskih policajki u Hrvatsku na osposobljavanje. Rekla je da Hrvatska već radi na realizaciji ideje te da surađuje s mešihatom islamske zajednice.

U Deklaraciji sa summita u Chicagu NATO je potvrdio i da područje Balkana smatra strateški važnim, da će nastaviti svoju misiju na Kosovu te da će podržati sve ostale države regije na njihovu putu prema euroatlantskim integracijama.

Hrvatski premijer Zoran Milanović , koji je prvi put u svojstvu šefa hrvatske Vlade sudjelovao na summitu NATO-a, rekao je u Chicagu da je Hrvatska članstvom u NATO-u riješila pitanje nacionalne sigurnosti te najavio da će ona kao članica NATO-a te uskoro i Europske Unije pomoći drugim državama regije, ali nikoga “neće patronizirati”.

Grčka i Makedonija

Milanović je rekao da se Hrvatska zalaže za što skorije članstvo Makedonije u NATO-u jer je ona ispunila za to predviđene uvjete i da očekuje da Grčka pronađe neki modus kako bi se Makedoniji omogućilo članstvo u ovom savezu. Milanović je ponovio da Hrvatska snažno podržava i Bosnu i Hercegovinu na putu prema integraciji u NATO-u ali, kako je naglasio, i dalje je problem u nefunkcioniranju tamošnjih institucija. Predsjednik hrvatske Vlade rekao je da je Crna Gora na putu prema članstvu u NATO-u u malo boljem položaju.

Politička pristojnost

Milanović je u Chicagu imao prilike nakratko razgovarati i sa šefovima država ili vlada zemalja sudionica summita, pa je tako razgovarao i s američkim predsjednikom Barackom Obamom. No, novinarima nije htio otkriti sadržaj tih kratkih razgovora zbog, kako je rekao, političke i diplomatske pristojnosti. Na upit što je rekao Obami, Milanović je odgovorio: “Nije pristojno reći u javnosti što se na takvim razgovorima govori. Svatko govori ono što misli da je dobro za njegovu državu”.

Milanović nakon summita u Chicagu putuje u Bruxelles na izvanredni summit šefova država ili vlada Europske Unije na kojem će se ponovno razgovarati o mjerama Europske Unije za gospodarski rast te utjecaju nove političke krize u Grčkoj na financijska kretanja unutar EU.

Četverodnevni prosvjed

Summit u Chicagu obilježen je i gotovo četvorodnevnim prosvjedima. Iako su oni uglavnom bili mirni, bilo je i sukoba između policije i manjeg dijela prosvjednika tijekom kojih je uhićeno 40 prosvjednika, a ozlijeđena su četiri policajca.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je posebno ponosan na činjenicu da je ovaj summit održan upravo u njegovu gradu, Chicagu. Zanimljivo je da američki mediji daju ovom summitu mali značaj jer su okrenuti kampanji za predstojeće predsjedničke izbore ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:37