BITKA ZA STRANKU

MILANOVIĆ POLA NOVCA ZA KAMPANJU POTROŠIO NA HOTELE Komadina nije dobio ni lipe donacija, šef stranke primio samo 300 kuna

Komadina za kampanju dao 37 tisuća kuna više od Milanovića, najviše mu otišlo na tiskanje i slanje pisama članstvu
 Srđan Vrančić/EPH

Na izbornu kampanju za unutarstranačke izbore u SDP-u Zlatko Komadina, protukandidat Zorana Milanovića, potrošio je oko 37 tisuća kuna više od aktualnog predsjednika koji se bori za svoj treći mandat na čelu stranke.

Pokazuju to izvješća o potrošenom novcu za kampanju koja su oba kandidata za predsjednika bila dužna podnijeti uoči izbora za šefa stranke koja će se u subotu, 2. travnja, održati po načelu jedan član - jedan glas.

Komadina slao poruke

Kandidati za predsjednika SDP-a za promidžbu su mogli potrošiti najviše 200 tisuća kuna, od čega im je 120 tisuća osigurala stranka, a ostatak su mogli prikupiti od donacija. Aktualni šef stranke je od 5. do 29. ožujka potrošio 82.610 kuna, a njegov protukandidat Komadina tek deset kuna manje od onoga što mu je dala stranka, odnosno 119.989,08 kuna.

Komadina, naime, nije primio niti jednu donaciju za svoju unutarstranačku kampanju, a Milanović je dobio samo jednu od 300 kuna.

Milanović je najviše novca potrošio na smještaj, nešto više od 44 tisuće kuna, i to za hotele u Tuhelju, Umagu i Hvaru. Njegov rival Komadina, pak, nema uopće troškova smještaja, ali je zato oko 90 tisuća kuna platio za tiskanje i slanje pisama članstvu. Milanović je na slanje pisama potrošio četiri puta manje novca, odnosno oko 21.300 kuna. Slično je i s troškovima za slanje SMS poruka članovima stranke - aktualni predsjednik za njih je platio 3202 kune, a Komadina 22.500 kuna.

540 biračkih mjesta

Troškovi za pisma i SMS-ove ne trebaju čuditi jer o predsjedniku SDP-a odlučuju svi članovi, njih oko 37 tisuća. Oni će u subotu glasati na ukupno 540 izbornih mjesta u svakoj od županija.

Najviše biračkih mjesta bit će u Splitsko-dalmatinskoj (46), a najmanje u Požeško-slavonskoj županiji (10). Samo u Gradu Zagrebu SDP-ovci će za predsjednika glasati na 17 biračkih mjesta.

Biračka mjesta organizirana su u prostorijama koje koriste SDP-ove organizacije, ali i u zgradama općina, društvenih domova, restorana, pa čak i u privatnim kućama članova stranke. Birališta će većinom biti otvorena od 9 do 18 sati, a u sredinama s manje članova od 14 do 18 sati.

Objava pobjednika

U svakoj je županiji osnovana izborna komisija koja ima pet članova, a po jednog je mogao predložiti i svaki od kandidata. Sličan je princip i za biračke odbore - imaju po tri člana, te još dva koja mogu predlažiti Milanović i Komadina.

Nakon zatvaranja birališta birački odbori će zapisnike poslati u županijske izborne komisije koje, pak, rezultate glasovanja šalju Središnoj izbornoj komisiji koja bi pobjednika izbora trebala objaviti 4. travnja do 14 sati.

Nakon što izaberu šefa stranke, SDP-ovce dva tjedna poslije čeka i izbor ostalih stranačkih tijela. No, o tome tko će biti potpredsjednici, članovi Predsjedništva i Glavnog odbora odlučivat će izabrani delegati, njih ukupno 2288, na konvenciji 16. travnja.

Porukama pozivali na bojkot skupa u Tvornici

S broja 0919771773 posljednjih dana, uoči završnog predizbornog skupa koji je u utorak u zagrebačkoj Tvornici kulture održao Zlatko Komadina, članovima stranke stizale su poruke kojima se poziva na bojkot skupa.

“Ne idem na skup Zlatka Komadine, nadam se da ne ideš ni ti”, sadržaj je SMS-a o kojem se itekako raspravljalo u utorak u hodnicima Tvornice kulture, kako su nam potvrdili neki od članova stranke. I dok je dio njih ogorčen na, kako kažu, prljavu kampanju, drugima je ovakav način “igre” smiješan.

- Sumnjam da priča ide direktno od Milanovića, ali u to je sigurno uključen netko iz njegova tima. Mislim da na većinu članova takva poruka nije imala utjecaja - poručio je član SDP-a iz tima Zlatka Komadine, koji je dobio SMS u utorak. Većina članova stranke smatra kako je riječ o automatskim porukama jer se poziv na sporni broj ne može ostvariti. ( S. Golemac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:25