REAKCIJE NA ODLUKU O REFERENDUMU

Milanović: Odluka Ustavnog suda je politička odluka. A SDP ne može drugo nego prihvatiti tu činjenicu

Zagreb, 090410.Konferencija za novinare u Sdp-u povodom javnog objavljivanja registra za branitelje, predsjednik stranke Zoran Milanovic i Ante Kotromanic clan Sdp-a i predsjednik saborskog odbora za veterane.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Za nas je inicijativa za raspisivanje referenduma neprijeporna. Radi se o volji građana, a oni su tu volju nedvosmileno iskazali davanjem ogromnog broja potpisa. I u tom trenutku nitko, prema stavu SDP-a, ni na koji način nema pravo arbitritati, nema pravo ocjenjivati svrshoshodnost i politički oportunitet referendumskog pitanja. Ustavni sud si je to pravo uzeo, a mi u demokratskoj državi ne možemo drugo nego da tu činjenicu prihvatimo - komentirao je šef SDP-a odluku Ustavnog suda da nema zakonske osnove za raspisivanje refereduma.

Najavio je kako će SDP kada dobije vlast izmijeniti određene propise koji će ubuduće ovakvo arbitriranje onemogućiti.

Na pitanje vjeruje li da je HDZ na bilo koji način imao utjecaj na odluku Ustavnog suda da su prestale pretpostavke za održavanje referenduma Milanović odgovorio kako “nema jatake ni doušnike nigdje, pa ni na Ustavnom sudu”. A na izravan upit misli li da Ustavni sud radi po nalogu politike odgovrio je:

- Ja to nisam rekao. Da, ovo je politička odluka, ovdje se ne radi o nekom običnom zakonu ili propisu. Ovdje se radi o referendumu kao jednom od temeljnih instituta demokracije, i to posebnoj, naprednoj vrsti referenduma koji se raspisuje nakon zahtjeva građana, a ne na inicijativu Sabora. To je vrhovno političko pitanje i zato je svaka odluka, svaka ocjena svrsishodnosti referendumskog pitanja političko je arbitriranje. Da, u nekim situacijama, nažalost, i Ustavni sud dobiva da o tome govori, a to nije dobro, to treba promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:48