ODGOVOR POVJERENSTVU

Milanović o svom ‘privatnom posjetu‘ albanskom premijeru: Bio sam tamo kao predsjednik Republike

Hrvatski predsjednik je boravio u Albaniji 12. i 13. kolovoza na poziv albanskog premijera Edija Rame
Edi Rama i Zoran Milanović
 Foto: Tonci Plazibat/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravio je u Albaniji u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti i nije pružao savjetodavne usluge albanskom premijeru Ediju Rami, očitovao se u utorak Ured predsjednika na zahtjev Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Hrvatski predsjednik je boravio u Albaniji 12. i 13. kolovoza na poziv albanskog premijera Edija Rame u sklopu predsjedničkih dužnosti gdje je predstavljao Republiku Hrvatsku, stoji u odgovoru Ureda predsjednika povjerenstvu koje je u ponedjeljak zatražilo očitovanje o detaljima tog puta.

- Kao i u svim slučajevima kad Predsjednik RH putuje, troškove putovanja koji se odnose na prijevoz Predsjednika RH podmireni su iz državnog proračuna. Što se tiče troška smještaja, predsjednik RH je boravio u državnoj rezideniciji Republike Albanije na poziv domaćina, predsjednika Vlade Republike Albanije, precizirao je Milanovićev ured.

Ured predsjednika je u očitivanju naglasio da Milanović nije pružao usluge savjetovanja za albanskog premijera dodajući kako je hrvatski predsjednik to javno rekao u više navrata.

Povjerenstvo za očitovanje o sukobu interesa zaprimilo je anonimnu prijavu protiv Milanovića u kojoj se navodi da je 12. i 13. kolovoza privatno boravio u Albaniji na osobni poziv albanskog premijera te da bi mogla biti riječ o primanju nedopuštenog dara.

U prijavi se također tvrdi da je Milanović, prije nego što je postao predsjednikom, obavljao savjetničke usluge za albanskog premijera.

Kako je Hina izvijestila 12. kolovoza, iz Ureda predsjednika je tada priopćeno da Milanović boravi privatno 12. i 13. kolovoza u Albaniji na osobni poziv predsjednika Vlade Edija Rame.

U istoj je vijesti Hina objavila i da se u hrvatskim medijima proteklih godina spekuliralo da je Milanović nakon premijerskog mandata po osnivanju privatne konzultantske tvrtke radio kao savjetnik Edija Rame.

Na predizbornom sučeljavanju s protukandidakinjom Kolindom Grabar Kitarović u siječnju ove godine Milanović je kazao kako ga s Ramom veže prijateljstvo i da nije radio za njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 12:36