SRBIJA NIJE KRIVA ZA GENOCID

MILANOVIĆ 'Nismo zadovoljni odlukom Suda, ali je civilizirano prihvaćamo'

 Nikša Duper/CROPIX

- Nismo zadovoljni odbijanjem hrvatske tužbe. Hrvatska tužba je nažalost odbijena, nije utvrđen genocid, no utvrđeno je sve ono što se događalo, a to je razaranje i etničko čišćenje - kazao je premijer Zoran Milanović komentirajući presudu Međunarodnog suda pravde pa dodao:

- Prošlo je više od 20 godina, Hrvatska je dobila rat, članica je Europske unije i ima priliku s najjačima graditi svoju budućnost. U tom smislu, Srbiji želimo sve najbolje, ali od naših zahtjeva za utvrđivanjem sudbine nestalih i zahtjeva za povratom državnog blaga nećemo i ne možemo odustati. To je obveza koja će čekati svaku hrvatsku vladu - rekao je Milanović.

Ocijenio je i kako je srbijanska tužba 'bila očito puno slabije utemeljena i zato je tako i završila'.

- Odluka suda je konačna, na nju više žalbe nema. Učinili smo sve što smo mogli. Nismo zadovoljni odbijanjem hrvatske tužbe, ali je na civiliziran način prihvaćamo - kazao je premijer komentirajući presudu.

Podsjetimo, sud je utvrdio da nad hrvatskim stanovništvom tijekom rata od 1991. do 1995. nije počinjen genocid te je s 15 glasova za i 2 protiv odbacio tužbu Hrvatske, a jednoglasno je odbacio i protutužbu Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:38