HRVATSKI PREMIJER U BIH

Milanović: 'Nemam ja šta pozivati Hrvate da se popišu, znaju i bez mene'

 Bruno Konjević/CROPIX

Premijer Zoran Milanović u svojoj je trećoj posjeti Bosni i Hercegovini . "Odlučio sam posjetiti sva mjesta sa znatnijim hrvatskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, i zato sam sad tu. Sigurno nisam došao po glasove", našalio se predsjednik hrvatske vlade u Tomislavgradu. On je prvi dužnosnik iz RH koji je od 1993. došao u taj grad. Primio ga je načelnik Ivan Vukadin, iz HDZ-a BiH, stranke iz koje su skoro svi ostali načelnici općina ili predsjednici općinskih vijeća u mjestima koje obilazi: Luka Čelan u Livnu i Marinko Krajina u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Izuzetak su načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, načelnik Bugojna i Jozo Ivančević iz Prozora- Rame. Ivančević je doduše također iz HDZ-a, ali onog drugog, HDZ-a 1990. Nigdje nije predviđen neki susret s predstavnicima bosanskohercegovačkog SDP-a, kojem je naš SDP pomogao u zadnjoj kampanji, ali se neslužbeno na večeri u Kupresu sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, također članom tamošnjeg jačeg HDZ-a.

Mini turneju bosanskim gradićima hrvatski premijer počeo je u Livnu, gdje je obišao samostan na Gorici i mljekaru u kojoj se proizvodi čuveni livanjski sir. Uz franjevački samostan u Livnu, prvi koji je izgrađen uz dozvolu osmanske vlasti, izgrađen je muzej s arheološkom postavom, s rijetkim nalazima iz pretpovijesti. Muzej je uređen uz financijsku pomoć hrvatske vlade. U dva dana premijer će obići tri samostana franjevačke provincije Bosne Srebrene: nakon Livna posjetio je samostan Rama-Šćit a obilazak u subotu završava obilaskom samostana u Kraljevoj Sutjesci, jednog od tri franjevačka samostana u BiH iz vremena prije dolaska Turaka. Milanović će se na kraju popeti na Bobovac, utvrđeni grad iznad Kraljeve Sutjeske, dvorac kraljevske obitelji Kotromanovića, koja je vladala Bosnom do 1463. kad je zemlja pala pod Turke. Padom Bobovca označena je kapitulacija srednjovjekovne Bosne. S Milanovićem su u posjeti i ministri obrane i branitelja, Ante Kotromanović i Fred Matić.

Zoran Milanović kod Franjevaca u crkvi sv Petra i Pavla

Osim livanjskog muzeja, premijer je planirao obići i institucije koje se grade novcem iz hrvatskog proračuna, poput dječjeg vrtića u Tomislavgradu, doma zdravlja u Kupresu i doma umirovljenika na Šćitu. Za subotu je među ostalim planirana posjeta Hrvatima povratnicima u Kandiji pored Bugojna te tvornicu obrade metala TOM u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Hrvatskog premijera posvuda srdačno primaju, ali nitko ne organizira djecu iz škola da mu mašu zastavicama niti postrojava vojsku u njegovu čast.

Dolazak hrvatskog premijera u Bosnu i Hercegovinu poklopio se s popisom stanovništva u toj zemlji. Uz ceste je postavljeno nekoliko jumbo plakata s pozivima Hrvatima da se izjasne na popisu, a u hrvatskoj delegaciji je i Darija Krstičević, predstojnica vladinog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, preko kojeg su pozvani Hrvati koji imaju pravo da sudjeluju na popisu stanovništva u BiH da to svakako učine.

- Ovaj popis je važan, ali ne i presudan. Ni jedno pravo nijednog naroda ne može biti upitno, ono je određeno međunarodnim pravom i Ustavom BiH - istaknuo je premijer Zoran Milanović. Rekao je da se on nije uključivao u televizijsku kampanju kojom se državljani BiH pozivaju da sudjeluju na popisu stanovništva u toj zemlji "jer uvijek možete reći krivu riječ koja može zasmetati nekome u Bosni i Hercegovini". Ovdje nije bilo krive riječi, bar ne u vezi BiH: odmah na početku, Milanović je istaknuo kako poštujemo državu Bosnu i Hercegovinu u njenom totalitetu, a Hrvatska ima svoje ustavno pravo i obavezu brinuti se o Hrvatima izvan Bosne i Hercegovine. Prilike u BiH nije puno komentirao. Na pitanje novinara o problemu Sejdić-Finci, odnosno zahtjevu Europskog suda za ljudska prava da BiH promijeni Ustav kako bi uklonila diskriminirajuću odredbu da samo Hrvati, Srbi i Bošnjaci mogu biti izabrani u Predsjedništvo BiH, Milanović je odgovorio da pomno prati sve što se događa, no da je najvažnije što misle političari u BiH. "Mogu samo reći da je malo čudno da jedan sud traži da mijenjate ustav", primjetio je.

Umjesto da sudjeluje u TV kampanji za popis, premijer je rekao da je zato došao ovdje.

- Mislim da je općenito važno da se zna koliko ljudi živi u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je Bosna i Hercegovina u Daytonu uređena ovako kako je uređena. To je prije svega država triju nacionalnih skupina, Hrvata, Srba i Bošnjaka. Nemam ja šta pozivati Hrvate da se popišu, znaju oni to i bez mene - rekao je Milanović.

Na pitanje jednog novinara iz BiH hoće li Hrvatska izručiti toj državi Dominika Ilijaševića Comu, premijer je rekao da vjerojatno hoće, no da on ne zna tko je to i da o tome ionako odlučuje sud, a ne on. Dominik Ilijašević Como nedavno je za vrijeme odsustva iz zatvora u Mostaru u kojem odslužuje kaznu od 15 godina zatvora za ratni zločin napustio BiH i javio se policiji u Zadru. Kao hrvatski državljanin, izrazio je želju da ostatak kazne odsluži u Hrvatskoj, jer se nada da bi tu mogao dobiti prijevremeni otpust nakon izdržane dvije trećine kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:42