ŠEF SDP-a PREMIJERKI

Milanović: Kosor zovem na ozbiljan razgovor, a ne na kavu

Ne prihvaćam odgovor premijerke Jadranke Kosor da njezin poziv na razgovor stoji na stolu već šest mjeseci, rekao je Zoran Milanović
 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - Reformi još nema na horizontu, proračun je nerealan, a o fondu za razvoj gospodarstva nismo čuli ništa konkretno. Ne prihvaćam odgovor premijerke Jadranke Kosor da njezin poziv na razgovor stoji na stolu već šest mjeseci, jer nije riječ o pozivu na kavu nego o ozbiljnim razgovorima. Tražimo politički dijalog - kazao je danas šef SDP-a Zoran Milanović komentirajući mogući sastanak s premijerkom.

Suradnja zbog krize

No, unatoč tome, u dvije najjače stranke slažu se da HDZ i SDP moraju čvršće surađivati, čime bi njihovi odnosi mogli krenuti u sasvim novom smjeru. I dok se suradnja priželjkuje na obje strane, o nekom čvršćem savezu između ovih dviju stranaka za sada nitko ne razmišlja:

- Nema potrebe za koalicijom. SDP nikada nije bio rušilačka stranka. No, suradnja je nužna jer je Hrvatska u teškoj gospodarskoj krizi. Nelikvidnost je došla do bolnih razmjera i evidentno je da i pozicija i opozicija moraju naći rješenja za izlaz iz krize, smatra SDP-ovac Slavko Linić.

I potpredsjednik HDZ-a Ivan Jarnjak kaže da su spremni na suradnju:

- Čim je premijerka pozvala predsjednika SDP-a Zorana Milanovića na razgovor, znači da postoji želja, volja i potreba za tim. Potrebno je samo da se on odazove i dođe na razgovor, rekao je Jarnjak. Dodao je kako je Jadranka Kosor, čim je preuzela Vladu, uputila poziv Milanoviću, ali da je on taj poziv odbio.

No, iako je šef SDP-a Zoran Milanović u proteklih šest mjeseci odbijao sjesti za stol s premijerkom Kosor, a spominjao je i prijevremene izbore, u noći pobjede Ive Josipovića pozvao ju je da razgovaraju o ključnim državnim problemima poput nerealnog proračuna, nelikvidnosti i nezaposlenosti.

- To nisu unutarnji problemi SDP-a i HDZ-a, nego problemi Hrvatske koje moramo rješavati. Moj poziv je iskren, kazao je Milanović i izazvao nevjericu kod premijerke.

- Pozivala sam Milanovića prije šest mjeseci, a on ne samo da se oglušio na te pozive, nego je naš dogovoreni susret otkazao preko medija, komentirala je Kosor. Očekujem da Milanović preformulira svoju izjavu i kaže “odazivam se na poziv predsjednice Vlade” i onda ću to smatrati korektnim temeljem za razgovor. On je predsjednik SDP-a, a ja Vlade. I to se mora poštivati, odgovorila je Kosor šefu oporbe.

‘Ponižavali su nas’

Kako su prepucavanje Milanovića i Kosor doživjeli u te dvije stranke?

- Malo je čudno što Milanović sada poziva Jadranku Kosor na sastanak, a nije se odazivao na njezine pozive. Bilo je tu malo bahatosti, a sigurno je da mu je izborna noć dala krila za to, smatra Jarnjak.

- Mi nudimo razgovore i Milanović je to jasno rekao. Nebitno je tko je koga prvi pozvao, kaže Linić. Na premijerki je da vidi je li spremna sjesti za stol s opozicijom, pa da probamo zajednički riješiti probleme. Mi smo i ranije, cijelo vrijeme, ukazivali na probleme, predlagali i nudili rješenja, ali nismo nailazili na razumijevanje zbog tvrdoglavosti koalicijske vlasti. Samo su nas ponižavali i ismijavali, istaknuo je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:05