IZMJENE SPORNOG ZAKONA

'MILANOVIĆ JE STAV PROMIJENIO TEK NAKON DUGIH RAZGOVORA' Pusić o 'Lex Perković'

Naglasila je da će biti "sretna" ako sve što se događa oko 'lex Perkovića' bude najgora poteškoća koju će Hrvatska imati.
 Goran Mehkek / CROPIX

Do promjene stava premijera Zorana Milanovića u slučaju „lex Perković“, koji je izazvao prvu ozbiljnu krizu u odnosima Zagreba i Bruxellesa od ulaska Hrvatske u EU, nije došlo naglo, već su tome prethodili dugi razgovori.

Poručila je to nakon današnje sjednice Vlade prva potpredsjednica i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

„Nije došlo tako brzo, razgovarali smo o tome dosta dugo i sagledavali različite aspekte, ali je na kraju zauzet stav da se na ovaj način pristupi problemu. Dakle, dok je pravilo na snazi, u okviru njega funkcioniramo, a istovremeno ide inicijativa da se pravilo usavrši“, odgovorila je Pusić novinarima na pitanje kako to da je tako brzo promijenjen stav premijera u slučaju europskog uhidbenog naloga.

Pusić nije mogla reći kada će doći do promjena zakona o europskom uhidbenom nalogu, no ponovila je da će Hrvatska poštivati pravila EU-a sve dok su ona na snazi. Ipak, Zagreb to ni na koji način ne sprečava da pokrene inicijativu u kojoj bi se sagledala eventualna neravnopravnost članica Unije, kazala je Pusić.

Prva potpredsjednica Vlade i šefica HNS-a očito ne očekuje ni sankcije Bruxellesa.

„Naša suradnja s Komisijom je na vrlo, vrlo dugi rok i ne vidim razloga ni potrebe zaoštravati odnose s državama članicama. Komisija ima primjedbe na mnoge države i na nas će ih sigurno imati u budućnosti, ali to je jedan od važnih razloga zašto smo postali članica EU – da, s jedne strane, prepoznajemo pravila u skladu s kojima se ponašamo, a da, s druge strane, imamo mogućnosti utjecati i pokretati inicijative da se ta pravila usavrše i poprave kada mislimo da nisu u potpunosti onakva kakva bi trebala biti“., istakla je Pusić.

Šefica hrvatske diplomacije ne vjeruje ni da joj je slučajem oko europskog uhidbenog naloga nanijeta šteta.

„Ne mislim da tu treba previše dramatizirati, katkad je veća umjetnost i veća kvaliteta od toga da uopće ne pogriješiš pokazati sposobnost da popraviš neke krive korake“, zaključila je Pusić. Istakla je i da kako će „biti sretna ako to bude najgora poteškoća koju imamo“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:44