NOVI KRUG KONZULTACIJA

MILANOVIĆ I KARAMARKO OPET ZA ISTIM STOLOM Idu kod predsjednice na Pantovčak, na sastanku neće biti Mosta...

 EPH

Predsjednici najvećih političkih stranaka, SDP-ov Zoran Milanović i HDZ-ov Tomislav Karamarko u ponedjeljak bi opet trebali razgovarati o mogućnostima za izlazak iz situacije u kojoj se našla zemlja nakon parlamentarnih izbora u kojima su njihove koalicije izjednačene po broju osvojenih saborskih mandata, a u postizbornim pregovorima nitko ne uspijeva sastaviti većinu dovoljnu za sastavljanje vlade.

Milanović i Karamarko će razgovarati na Pantovčaku u sklopu novog kruga konzultacija koji saziva predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović. Kako doznajemo, predsjednica je ovaj put odlučila razgovarati sa predstavnicima koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije zajedno, a bez Mosta, i to zato što su ove dvije koalicije dobile povjerenje 70 posto biračkog tijela. Sa ostalim strankama koje su osvojile saborske mandate i također odlučuju o formrianju buduće parlamentarne većine i vlade, Grabar Kitarović će razgovarati odvojeno, u drugim terminima.

Poziv na zajednički razgovor predstavnicima koalicija Hrvatska raste i Domoljubne koalicije ne isključuje već ranije najavljeni sastanak predsjednice sa ustavnopravnim stručnjacima. Sa pet ustavnih stručnjaka, i to šefovima katedri ustavnog prava na pravnim fakultetima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu - Brankom Smerdlom, Zvonimirom Laucom, Sanjom Barić, Arsenom Bačićem, te sa Matom Palićem predsjednica će razgovarati prije podne, u 11 sati, dok bi se sa čelnicima dva koalicijska bloka trebala sastati u 14 sati. S obzirom na raspored aktivnosti, za očekivati je da će predsjendica države do sastanka s političarima već imati čvrst stav o tome kako će primjeniti ustavne norme, odnosno hoće li inzistirati na ustavnoj odredbi da mandataru treba podrška većine svih zastupnika, odnosno 76 potpisa, hoće li bez određivanja mandatara imenovati nestranačku vladu i raspisati nove izbore. Osim ovoga, morati će imati i jasan stav o tome može li se raspustiti Sabor i raspisati novi izbori ako, kao što je sada slučaj, Sabor uopće nije ni konstituiran.

Do sastanka na Pantovčaku će i čelnici dviju koalicija imati jasnije definirane svoje stavove. U HDZ-u će se, kako je najavio Karamarko, sastati Predsjedništvo koje će se odrediti prema prijedlogu Mosta da se formira vlada kojoj bi na čelu bila nestranačka osoba, a u njoj bi sudjelovali Most, Domoljubna koalicija i Hrvatska raste. U subotu će se pak sastati i Glavni odbor SDP-a koji će o istom prijedlogu iznjeti svoj stav. HNS je već javno rekao da je prijedlog Mosta za njih neprihvatljiv jer vodi u jednostranačje kakvo smo imali u socijalizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:09