LJEVICA

Milanović dosad nije pokazao da je navijač SDP-a, nego se trudio pokazati da je neutralan, kaže jedan SDP-ovac

Ideološke teme idu u prilog HDZ-u. Od Milanovića ne očekujem pomoć u kampanji, a on takve namjere i nema, tvrdi predsjednik SDP-a D. Bernardić
Davor Bernardić i Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Je li, nakon osvajanja Pantovčaka, Zoran Milanović ponovo u predizbornoj kampanji, i to za račun SDP-a, čime Davoru Bernardiću vraća uslugu što ga je kandidirao za šefa države.

- Jasno mi je da je predsjednik Republike, zato što je predsjednik SDP-a Davor Bernardić nedovoljno sposoban, preuzeo vodstvo lijevog političkog spektra, pogotovo SDP-a. Služi se onim što oni redovito čine. Bave se ideološkim podjelama jer bez toga ne postoje, to je ta strategija. Počelo je u Jasenovcu, nastavljeno je u Okučanima - izjavio je prije nekoliko dana predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Pitanje ZDS-a

Bernardić mu je na to vratio uvredom da je “rektalni alpinist”, a Jandroković je potom angažirao odvjetnika jer će šefa SDP-a tužiti za uvredu. No, nakon sljedova uvreda, ostalo je otvoreno pitanje kakvu će Milanović imati ulogu u nadolazećim parlamentarnim izborima, hoće li predsjednik države biti glavni ideolog ljevice na temu upotrebe ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i uloge HOS-a u obrani Hrvatske te hoće li to koristiti ili štetiti SDP-u.

- Milanoviću nije bio plan izazvati ideološke rasprave. Postavio se u skladu sa svojom dužnosti, kao zaštitnik hrvatskog Ustava. Kad je vidio da su u državnom protokolu u Okučanima provokatori s natpisom ZDS na majicama, postupio je kako je trebalo i otišao - kaže Bernardić i napominje da je njegovo polaganje vijenaca u Borovu Selu 12-orici policajaca, gdje su također bili istaknuti ustaški simboli, druga priča jer nije bilo državnog protokola.

Na pitanje hoće li Milanović u konačnici pomoći SDP-u, Bernardić odgovara kako ideološke teme idu u prilog HDZ-u. - Mi se time ne bavimo jer su naši stavovi jasni. Ako mene netko pita je li dopustiva upotreba ZDS-a, jasno mu je kako ću odgovoriti da nije. Ako pita Škoru, jasno je da će on odgovoriti da jest. A ako se pita Andreja Plenkovića, on na to nema odgovor - kaže Bernardić.

Predsjednik SDP-a nastavlja da od Milanovića ne očekuje pomoć u kampanji, kao i da Milanović takve namjere i nema, a kao predsjednik države više nije u stranci.

Drugi sugovornik iz vrha SDP-a na tragu je jučerašnje izjave Zlatka Komadine koji je komentirajući Milanovićev odlazak iz Okučana pripomenuo da predsjednik ima “osebujni karakter”.

- Mislim da se Milanović nije uključio u našu kampanju. To nema veze sa SDP-om, nego sa Zoranom i njegovim karakterom. Cijela je priča krenula u Jasenovcu kad je reagirao riječju viška i rekao da treba baciti ploču na kojoj je ZDS. Trebao je reagirati na ploču, ali drugim riječima. Mogao je to izgovoriti pristojnim rječnikom. Od toga je krenula lavina. Nije on htio pomoći SDP-u, niti reakcija ima ikakve veze s time - kaže osoba iz vrha SDP-a.

U Okučanima je, kaže dalje naš sugovornik, Milanović bio dosljedan i otišao. - Nije njemu ni u primisli sudjelovati u našoj kampanji. Uostalom, ni jednim postupkom dosad nije pokazao da je navijač SDP-a, nego se svim silama trudio pokazati da je krajnje neutralan - zaključuje taj SDP-ovac.

Kampanja oko ekonomije

Prema njegovoj procjeni, to što Milanović radi neće SDP-u izravno odmoći ni pomoći. - SDP-u će pomoći reakcije Plenkovića, Jandrokovića i cijelog HDZ-a. Oni su se stavili u poziciju obrane ZDS-a i cijele ekstremne desnice, što SDP-u ne može škoditi. Dapače - kaže taj SDP-ovac.

Bernardić je uvjeren da će ove ideološke teme vrlo brzo splasnuti i da neće biti sastavni dio kampanje, nego će se ona voditi oko ekonomije. - HDZ gura u prvi plan ideološke priče jer nisu napravili nikakve reforme i nakon 15. lipnja nemaju ništa. Ovime žele mobilizirati svoje biračko tijelo i vratiti ono koje im je preoteo Škoro - kaže Bernardić.

SDP je dosad dogovorio izlazak na izbore u koaliciji s HSS-om, HSU, Snagom. Još se vode razgovori s Glasom i u osmoj izbornoj jedinici s IDS-om i PGS-om. Predizborna matematika trebala bi presuditi hoće li s IDS-om koalirati predizborno ili postizborno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:12